Δείξε μου τι tweets κάνεις να σου πω πόσα βγάζεις

Δείξε μου τι tweets κάνεις να σου πω πόσα βγάζεις

Σύμφωνα με έρευνα

Τα χρήματα που κερδίζει κάποιος αποτελεί προσωπικό δεδομένο, όμως το ύψος του εισοδήματός του θα μπορούσε να προδοθεί ακόμη και από τα μηνύματα που στέλνει μέσω Twitter. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει για πρώτη φορά μια νέα επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και δύο έλληνες ερευνητές.

Οι ψυχολόγοι, γλωσσολόγοι και ειδικοί των υπολογιστών, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Πριότιουτς-Πιέτρο του Κέντρου Θετικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS One", μελέτησαν πάνω από δέκα εκατομμύρια σύντομα μηνύματα (tweets) από περίπου 5.200 χρήστες.

Οι επιστήμονες (μεταξύ των οποίων οι Βασίλειος Λάμπος και Νικόλαος Αλετράς του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του University College του Λονδίνου) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ιστορικό των «τιτιβισμάτων» ενός χρήστη στο Twitter μπορεί να αποκαλύψει -και μάλιστα με αρκετή ακρίβεια- όχι απλώς αν είναι πλούσιος ή φτωχός, αλλά χονδρικά το επίπεδο του εισοδήματός του.

Το «μυστικό» βρίσκεται στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί κανείς στο Twitter, καθώς ορισμένες λέξεις μπορούν να φανερώσουν το επάγγελμα του χρήστη και το εισοδηματικό επίπεδό του, με δεδομένο ότι κάθε επάγγελμα αντιστοιχίζεται με ένα διαφορετικό μέσο εισόδημα.

Ο ειδικός αλγόριθμος που δημιούργησαν οι ερευνητές, «διαβάζει» τα διαδοχικά tweets ενός χρήστη, εωσότου συμπεράνει τι δουλειά κάνει αυτός ο άνθρωπος, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που μαθαίνει στην πορεία, όπως το φύλο, την ηλικία, άλλα κοινωνικά δεδομένα κ.α. Όλα αυτά μαζί οδηγούν σε μια εκτίμηση σχετικά με το εισόδημα του χρήστη.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποκαλύπτεται ότι οι φτωχότεροι στέλνουν μηνύματα με περισσότερες βρισιές, ενώ οι πλουσιότεροι είναι πιο συγκρατημένοι. Ακόμη, οι πιο φτωχοί τείνουν να χρησιμοποιούν παραδόξως πιο αισιόδοξες λέξεις, ενώ οι πιο πλούσιοι πιο απαισιόδοξες και να εκφράζουν συχνότερα άγχος και φόβο.

Επίσης, όπως δήλωσε ο Αλετράς, οι χρήστες χαμηλότερου εισοδήματος χρησιμοποιούν το Twitter περισσότερο ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ τους, ενώ οι πιο ευκατάστατοι περισσότερο για να διαδώσουν κάποιες ειδήσεις και απόψεις τους. Ακόμη, οι δεύτεροι το χρησιμοποιούν συχνότερα για επαγγελματικούς παρά για προσωπικούς σκοπούς.

Γενικότερα, οι επιστήμονες πείθονται όλο και περισσότερο ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να φέρουν στο φως διάφορες αφανείς τάσεις, ακόμη και επερχόμενα γεγονότα.

Για παράδειγμα, μια προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι είναι δυνατό κανείς, αναλύοντας τα μηνύματα στο Twitter, να προβλέψει κινδύνους για την υγεία των χρηστών, καθώς και ένα μελλοντικό ξέσπασμα κάποιας επιδημίας γρίπης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κίνα: Πλήρωσε τους εργαζόμενους... με κέρματα!

Κίνα: Πλήρωσε τους εργαζόμενους... με κέρματα!

«Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια»… Κάπως έτσι θα σκέφτηκαν οι αρμόδιοι μιας εταιρείας λεωφορείων στην ανατολική Κίνα που εξόργισαν τους εργαζόμενους τους.

Έκπληκτοι οι περίπου 200 εργαζόμενοι της εταιρείας μεταφορών στην επαρχία Τσιανγκσού βρέθηκαν μπροστά σε μια μάλλον δυσάρεστη έκπληξη, σύμφωνα με όσα μετάδωσαν τοπικά μέσα αλλά και το BBC.

 

Λόγω της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, η εταιρεία είδε τα κέρδη από τις πωλήσεις των εισιτηρίων να παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, για τον μήνα Ιανουάριο. Με τους πελάτες να προτιμούν -όπως ήταν αναμενόμενο- να πληρώνουν σε κέρματα, τα ταμεία της εν λόγω εταιρείας γέμισαν με 200.000 γουάν (περίπου 28.000 ευρώ σε κέρματα).

 

Τα «μεγάλα κεφάλια» της εν λόγω επιχείρησης, κάνοντας μια αποτίμηση της κατάστασης, συνειδητοποίησαν ότι η μεταφορά των κερμάτων στην τράπεζα θα απαιτούσε «πολλά χέρια και εξοπλισμό» και έτσι προχώρησαν σε μια πρωτότυπη λύση.

 

Με τον τρόπο όμως που αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα τους, κατάφεραν να εξοργίσουν τους υπαλλήλους τους, Οι οποίοι την ημέρα της πληρωμής -με έκπληξη- είδαν από ένα σακουλάκι γεμάτο με κέρματα που αντιστοιχούσε στους μισθούς τους (από 300 έως 1000 γουαν).

 

Ωστόσο η εξέλιξη αυτή μόνο «στα ψιλά» δεν πέρασε για τους εργαζόμενους, οι οποίοι εξέφρασαν έντονα παράπονα.  Μάλιστα, μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα  το τοπικό υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας κάλεσε τους εργαζομένους να ανταλλάξουν τα κέρματα με χαρτονομίσματα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συναλλαγές τους.

#TAGS

banner-article 2