Κρίσιμες επαφές και συζητήσεις Χαρδούβελη και Υπ.Εργασίας με τη Τρόικα

Κρίσιμες επαφές και συζητήσεις Χαρδούβελη και Υπ.Εργασίας με τη Τρόικα

Μάθετε όλα τα θέματα

Σήμερα Τετάρτη η τριμερής θα έχει κομβικής σημασίας συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ θα υπάρξει και νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με αντικείμενο τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

 

Ασφαλιστικά, αποκρατικοποιήσεις και διόδια τέθηκαν επί τάπητος κατά τις επαφές της τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση χθές Τρίτη.Κομβικής σημασίας θεωρείται η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη το πρωί, καθώς αργότερα, το απόγευμα, αναχωρούν για την Συνοδό Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.Η ταμειακή ισορροπία των ασφαλιστικών Ταμείων βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η συνάντηση πήγε πολύ καλά, ενώ δεν τέθηκαν θέματα εργασιακών σχέσεων.Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία, σημείωσε πως επιβεβαιώθηκε η ταμειακή επάρκεια τους, ενώ η απορρόφηση από τον προϋπολογισμό είναι κάτω από το στόχο, στοιχείο που καταδεικνύει ότι δεν υπαρχει κανένα πρόβλημα με τα Ταμεία.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το πρώτο επτάμηνο του 2014 έχει απορροφηθεί το 57,33% της κρατικής επιχορήγησης, αντί του 58,33% που είχε προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό.Αύριο Τετάρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με αντικείμενο τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που αποτελεί θεσμό της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών, όπως το χαρακτήρισε το στέλεχος του υπουργείου.Η τρόικα ζητάει να την ανάληψη του ελάχιστου για το εγγυημένο εισόδημα και το συνόλου των προνοιακών επιδομάτων από μία υπηρεσία, ώστε να μην τα παίρνει κάποιος σωρευτικά και να μην λειτουργούν ως αντικίνητρο για την εργασία, αλλά και να υπάρχει έλεγχος των δαπανών και αποτελεσματικότερος καταμερισμός.Η καθιέρωση μέχρι το τελος του 2015 της πληρωμής των διοδίων ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο κάθε οδηγός, συζητήθηκε κατά η συνάντηση της τριμερούς με τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκαν οι αποκρατικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των Περιφερειακών Αεροδρομίων και της Εγνατίας Οδού. 


Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχε η τρόικα με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, συζητήθηκε το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων προς τη ΔΕΗ, τα νέα δημοτικά οργανογράμματα τους, καθώς και η εθελούσια ενδοδημοτική κινητικότητα.Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι θα βρεθούν οι υπολειπόμενοι 2.000 εργαζόμενοι από Δήμους, Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

 

 

skai.gr

Συντάκτης: Nafsika Tsafonia

Δημοφιλείς

Ο καιρός

Sunny

17°C

Αθήνα

Sunny

14°C

Θεσσαλονίκη

Sunny

17°C

Ηράκλειο

Ζώδια

 • Σχετικά Άρθρα

  Με συνοπτικές διαδικασίες.

  Η τρόικα επισπεύδει τις συνολικές αλλαγές στα εργασιακά καθώς ζητά εντός του Σεπτεμβρίου να έχει ψηφιστεί ο νόμος που θα καταργεί συνδικαλιστικά προνόμια και θα επιτρέπει ομαδικές απολύσεις χωρίς να απαιτείται απόφαση του εκάστοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας. 


  Οι δανειστές στις παρατηρήσεις τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν για την επόμενη αξιολόγηση που ξεκινά το φθινόπωρο κάνουν ρητή αναφορά στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και τον καθορισμό του από 1/1/2017 σε νέο ποσό και χωρίς κανένα επίδομα!

   

  Ο κατώτατος μισθός και όλα τα επιδόματα γάμου, τέκνων, σπουδών τριετιών, ανθυγιεινό, τινάζονται στον αέρα.
  Αυτό που τονίζουν οι δανειστές είναι η πλήρης εφαρμογή του άρθρου 103 του νόμου 4172/2013 το οποίο προβλέπει ότι από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από ειδική επιστημονική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, τις αντοχές της οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης, το μέγεθος της ανεργίας...


  Η ανατριχιαστική ανατροπή κρύβεται στη διάταξη ια του νόμου 4254/14 που τροποποιεί και συμπληρώνει το άρθρο 103 του νόμου 4172/13.
  Στη διάταξη αυτή ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ χαρακτηρίζεται ως «μοναδική αξία» χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου συμπληρωματικού ποσού. Αυτό που λέει η διάταξη είναι πως τα 586 ευρώ θα είναι ο ξερός μισθός και σε αυτόν από το 2017 δεν προβλέπονται επιδόματα, προϋπηρεσία...


  Με δεδομένο τα παραπάνω, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος,  ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις ως και 30% σε ήδη εργαζομένους που παίρνουν και προσαυξήσεις λόγω της προϋπηρεσίας.
  Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα έχουν ως δεδομένο τον κατώτατο μισθό είτε έχουν ένα έτος πρϋπηρεσίας, είτε 15, είτε 30.
  Σήμερα όσοι είχαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 έως 9 έτη δικαιούνται, εφόσον αμείβονται με τους όρους της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας, τον κατώτατο μισθό που αντιστοιχεί στα 9 έτη προϋπηρεσίας, δηλαδή τα 586 ευρώ + 30% (10% για κάθε τριετία).

   

  newsbomb.gr


   

 • Σχετικά Άρθρα

  Παράνομη κρίθηκε η κινητοποίηση από τη Δικαιοσύνη...

  Την πρόθεσή της να συνεχίσει την απεργία - αποχή από την αξιολόγηση στο Δημόσιο εκφράζει η ΑΔΕΔΥ, παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση κρίθηκε παράνομη από τη Δικαιοσύνη. Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό κατά της απόφασης και η υπόθεση εκδικάζεται σήμερα, Δευτέρα. Η ΑΔΕΔΥ έχει κυρήξει παναττική στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου οι υπάλληλοι να συγκεντρωθούν έξω από το Εφετείο Αθηνών.  Στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ μεταξύ άλλων επισημαίνει:   «Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ Έχοντας πλήρη συναίσθηση των τραγικών συνεπειών των προωθούμενων μέτρων για το Δημόσιο συνολικά, τους εργαζόμενους σε αυτό και τους πολίτες-χρήστες των Υπηρεσιών του, δηλώνει για ακόμα μία φορά την πρόθεση και απόφασή της για συνέχιση με όλες τις δυνάμεις και με όλες τις μορφές, του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων στο Δημόσιο, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων επιτυχούς έκβασής του. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στο δρόμο του αγώνα, για τη μη εφαρμογή και την κατάργηση του Ν.4250. Συνεχίζουμε την Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες "αξιολόγησης".  »Δεδομένης δε, της σοβαρής πολιτικής σημασίας που έχει η δίκη της Δευτέρας 28/7/2014 (11.00 π.μ), οπότε και εκδικάζεται η Έφεση της ΑΔΕΔΥ κατά της Απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην "αξιολόγηση" των δημοσίων υπαλλήλων)  κηρύσσει Παναττική Στάση Εργασίας στο Δημόσιο από τις 11.00 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί τους συναδέλφους με την ισχυρή τους παρουσία στο Εφετείο Αθηνών (Λουκάρεως 7) να διατρανώσουν την αντίθεσή τους και να καταδικάσουν τις επιλογές της Κυβέρνησης για ποινικοποίηση των εργατικών και συλλογικών αγώνων».

   

  in.gr

 • Σχετικά Άρθρα

  Διαβάστε αναλυτικά.

  Ύποπτοι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος θα θεωρούνται από εδώ και στο εξής όσοι έχουν οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ και έχουν ταυτόχρονα στο ενεργητικό τους παραβάσεις φοροδιαφυγής πάνω από 40.000 ευρώ, σύμφωνα με εγκύκλιο προς τις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα του Υπουργείου Οικονομικών.

   

  Έτσι, αν οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα διαπιστώνουν τέτοιου είδους αδικήματα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία», οφείλουν να αποστέλλουν σχετικές αναφορές στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, ώστε να φτάσει η έρευνα μέχρι το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών και τον έλεγχο του πόθεν έσχες τους.

   

  Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, από την 1η Ιανουαρίου 2014 ως «βασικό αδίκημα» που μπορεί να συνδεθεί με πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θεωρείται πλέον και το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον το μη καταβληθέν ποσό υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν διαπραχθεί ταυτόχρονα και αδικήματα μεγάλης φοροδιαφυγής συνολικού ύψους τουλάχιστον 40.000 ευρώ.

   

  Έτσι στο στόχαστρο των φοροελεγκτών για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος βρίσκονται όσοι έχουν διαπράξει τα εξής αδικήματα:

   

   

  1. Της φοροδιαφυγής, δηλαδή:

  • Μη υποβολή δήλωσης ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο το ποσό των 15.000 ευρώ, καθώς και η αποφυγή πληρωμής φόρου πλοίων.
  • Μη απόδοση ή ανακριβής απόδοση ΦΠΑ, παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το προς απόδοση ποσό του κύριου φόρου, τέλους ή εισφοράς ή το ποσό του ΦΠΑ που συμψηφίστηκε ή δεν αποδόθηκε ή αποδόθηκε ανακριβώς, υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
  • Έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ, καθώς και μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείων.

   

  2. Της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ, με την εξαίρεση της μη καταβολής χρεών που προκύπτουν από χρηματικές ποινές ή πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια ή από διοικητικές αρχές.

   

  Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

   

   

  • Οι ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα, όταν διαπιστώνουν περιπτώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και των λοιπών αδικημάτων αρμοδιότητάς τους που υπάγονται στα βασικά αδικήματα, υποβάλλουν σχετικές αναφορές στην Αρχή για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», εφόσον το ποσό των παραβάσεων υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ύπαρξη ληξιπρόθεσμου χρέους από 10.001 έως 50.000 ευρώ, που έχει καθυστερήσει να εξοφληθεί για πάνω από 4 μήνες δεν αρκεί από μόνη της ως «παράβαση» να οδηγήσει τις φορολογικές αρχές στην υποβολή αναφοράς σε βάρος του οφειλέτη. Για να υποβληθεί αναφορά, θα πρέπει ο οφειλέτης να βαρύνεται και με ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω αναφερθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής και το συνολικό ποσό των παραβάσεών του να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
  • Αναφορές δεν αποστέλλονται στην περίπτωση που ο υπόχρεος καταβάλλει τον φόρο που του καταλογίστηκε στο πλαίσιο του φορολογικού ελέγχου, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 30 ημερών.
  • Εφόσον ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή, δεν αποστέλλεται αναφορά στην Αρχή σε περίπτωση αποδοχής από τον υπόχρεο της απόφασης ή της σιωπηρής απόρριψης της προσφυγής από την ανωτέρω Διεύθυνση. Αντίθετα, αποστέλλεται αναφορά σε περίπτωση μη αποδοχής από τον υπόχρεο της απόφασης της ανωτέρω Διεύθυνσης (δηλαδή σε περίπτωση μη καταβολής καταλογισθέντων ποσών ή προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια).

   

  Οι ελεγκτικές αρχές δεν θα αποστέλλουν αναφορά στις περιπτώσεις όπου από τον έλεγχο προκύπτουν διαφορές φόρου εισοδήματος που οφείλονται σε συνήθεις λογιστικές διαφορές, όπως επίσης και στις περιπτώσεις εξωλογιστικού προσδιορισμού των αποτελεσμάτων, όπου οι διαφορές φόρων δεν συνδέονται με αποδεδειγμένη πραγματική απόκρυψη. Αντίθετα, διαβιβάζονται αναφορές στις περιπτώσεις εξωλογιστικού προσδιορισμού λόγω μη επίδειξης βιβλίων και στοιχείων στον έλεγχο ή μη τήρησης αυτών.

   

  Σε περιπτώσεις εφαρμογής των εμμέσων τεχνικών ελέγχου για τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης, θα αποστέλλεται αναφορά στις περιπτώσεις πραγματικής απόκρυψης εισοδήματος που διαπιστώνεται κατά την ελεγκτική διαδικασία, εφόσον το ποσό του αναλογούντος φόρου υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

   

   

  iefimerida

 • Σχετικά Άρθρα

  Μεγάλη η ταλαιπωρία για τους κατοίκους

  Με δυσκολία θα πραγματοποιήσουν σήμερα τις μετακινήσεις τους οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, καθώς οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ πραγματοποιούν από το πρωί επίσχεσης εργασίας στα λεωφορεία.

   

  Ο Οργανισμός έχει φτάσει σε οικονομικό αδιέξοδο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή της κρατικής επιχορήγησης από το 2010, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΑΣΘ.

   

  Να σημειωθεί ότι η μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα διεξαχθεί κανονικά με οχήματα του Οργανισμού.

   

  iefimerida

Δημοφιλείς

Ο καιρός

Sunny

17°C

Αθήνα

Sunny

14°C

Θεσσαλονίκη

Sunny

17°C

Ηράκλειο

Ζώδια