Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η γεμάτη χειροκροτήματα είσοδος του! BINTEO

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η γεμάτη χειροκροτήματα είσοδος του! BINTEO

Με επευφημίες η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο!

Για τις προθέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα κατεστημένα στη χώρα μας και όχι με την Ευρώπη, διαβεβαίωσε σήμερα του βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας …

 

«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη», είπε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ομιλία η οποία διεκόπη πολλές φορές από τα χειροκροτήματα μερίδας ευρωβουλευτών, Ελλήνων και ξένων.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για «πρωτοφανή πίεση με τις τράπεζες κλειστές και τα ΜΜΕ να τρομοκρατούν».

 

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η γενναία επιλογή του λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης με την Ευρώπη αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης στις αρχές της δημοκρατίας του αλληλοσεβασμού και της ισότητας.

 

Στο σημείο που μίλησε για τα ΜΜΕ αποδοκιμάστηκε έντονα από ευρωβουλευτές, ενώ κάποιοι χειροκρότησαν. Ο πρωθυπουργός είπε «πάταξον μεν, άκουσον δε» (στο 1.50′ του βίντεο).

 
Η ομιλία

 

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει μία οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση.

 

Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μία ιστορία συγκρούσεων, αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μία ιστορία συγκλήσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι’ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε ένα γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη.

 

Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας. Το πείραμα όμως αυτό απέτυχε», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην αποτυχία των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία. «Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ο ελληνικός λαός έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής. Αυτή η προσπάθεια έχει εξαντλήσει τις αντοχές του ελληνικού λαού. Βεβαίως, παρόμοια προσπάθεια δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες και σέβομαι απολύτως την προσπάθεια άλλων λαών να αντεπεξέλθουν και κυβερνήσεων να αποφασίσουν σκληρά και δύσκολα μέτρα. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόστηκαν προγράμματα λιτότητας. Όμως πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν ήταν τόσο σκληρά και τόσο μεγάλης διάρκειας όσο ήταν στην Ελλάδα.

 

Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε ένα πειραματικό εργαστήριο λιτότητας, το πείραμα όμως πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι δεν πέτυχε. Τα πέντε αυτά χρόνια η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη, η φτώχεια εκτοξεύτηκε στα ύψη, η κοινωνική περιθωριοποίηση διευρύνθηκε, το ίδιο διευρύνθηκε και το δημόσιο χρέος. Που πριν ξεκινήσουν τα προγράμματα ήταν στο 120% του ΑΕΠ και σήμερα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ. Και σήμερα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις μας, αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να τη δεχθούμε, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να διεκδικήσει να απελευθερωθεί από αυτή την αδιέξοδη πορεία. Και αυτή την επιθυμία εκπεφρασμένη με τον πιο άμεσο και δημοκρατικό τρόπο, καλούμαστε ως κυβέρνηση να υλοποιήσουμε.

 

Διεκδικούμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας, μια συμφωνία όμως που θα δίνει σήμα οριστικής διεξόδου από την κρίση. Που θα δίνει την εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Μια συμφωνία που θα προβλέπει αξιόπιστες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κανείς δεν τις αρνείται, που θα μεταφέρουν όμως τα βάρη σε όσους πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να τα σηκώσουν. Και τα τελευταία 5 χρόνια προστατεύθηκαν από κυβερνήσεις και δεν σήκωσαν τα βάρη που μεταφέρθηκαν εξ ολοκλήρου στους ώμους των μισθωτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, αυτών που δεν μπορούν άλλο πια να σηκώσουν βάρη.

 

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στην παρθενική του ομιλία στο Στρασβούργο στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε λόγο για τιμή. «Είναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να μιλώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη».

 

Και ανέφερε: «Βρίσκομαι εδώ λίγες μόλις μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη και έντιμη λύση», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είπε πως ο ελληνικός λαός έκανε μια γενναία επιλογή μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης. Είπε ακόμη ότι η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. «Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες μέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης θα έλεγα κυρίως όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης.

 

Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι ξεκάθαρος. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. «Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα- ας είμαστε ειλικρινείς- δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό ήταν χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό».

 

Πηγή: tameteora.gr

 

 

Συντάκτης: nqmq

Δημοφιλείς

Ο καιρός

Clear

17°C

Αθήνα

Showers

16°C

Θεσσαλονίκη

Showers

12°C

Ηράκλειο

Ζώδια

 • Σχετικά Άρθρα

  Ο τρόπος με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει αγγλικά, αλλά και η απίστευτη προφορά του

  που σε άλλες περιπτώσεις θυμίζει κάτι από…greeklish και άλλοτε παραπέμπει σε «καουμπόικα» αγγλικά του αμερικανικού νότου, μας έχει προσφέρει...δυνατές συγκινήσεις!

   

  Μερικά χαρακτηριστικά μαργαριτάρια που μας προσέφερε ήταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όπου ο τρόπος που μιλούσε θύμισε κάτι από…Μπάφαλο, αλλά και τα αγγλικά που –δεν- ακούσαμε το φθινόπωρο του 2015, όταν ήταν καλεσμένος στην εκπομπή του Μπιλ Κλίντον.

   

  Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός βρέθηκε, στη Ρώμη με αφορμή τα 60ά γενέθλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μας έκανε να τον θαυμάσουμε για την «αξεπέραστη» προφορά του. Είμαστε σίγουροι και ο ίδιος έχει χιούμορ, σίγουρα θα διασκεδάζει όταν βλέπει αυτά τα βίντεο με τις διαλέξεις του στα αγγλικά!

   

  Δείτε το βίντεο!

 • Σχετικά Άρθρα

  Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα καυστική γλώσσα κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού

  η ΓΣΕΕ εκφράζει  την «Ριζική και κατηγορηματική διαφωνία με το ξεπούλημα της ΔΕΗ». Στην  ανακοίνωση της μάλιστα κατηγορεί  την κυβέρνηση για «στροφή 180 μοιρών στις θέσεις και τις διαβεβαιώσεις της και αποφάσεις εκ διαμέτρου αντίθετες με παλαιότερες δεσμεύσεις της».

   

  «Διαφωνώντας με τον ίδιο του τον εαυτό, ο Πρωθυπουργός ο οποίος είχε χαρακτηρίσει "εθνικό έγκλημα" την εκποίηση της ΔΕΗ, δίνει τώρα το πράσινο φως για το ξεπούλημά της» υποστηρίζει η συνομοσπονδία, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση, αποδεχόμενη την παράλογη και ανεδαφική εντολή των δανειστών, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον».

   

  Η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις της και κλείνοντας την ανακοίνωση της: «διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι τέτοιου είδους αποφάσεις και επιλογές, θα βρουν απέναντί τους το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, αφού το ρεύμα αποτελεί βασικό κοινωνικό αγαθό».

 • Σχετικά Άρθρα

  Διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ, με το Μαξίμου να απαντάει στις βολές του Πάνου Σκουρλέτη.

  Εμφύλιος δείχνει να ξεσπάει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μετά τις κατηγορίες του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ, το Μαξίμου μέσω διαρροών στις εφημερίδες Καθημερινή και Ειδήσεις, απαντάει πως “κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό”.

   

  Θυμίζουμε πως το ζήτημα της ΔΕΗ έχει αναδειχθεί σε μεγάλο αγκάθι της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ως προς το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

 • Σχετικά Άρθρα

  Υπό την ιαχή «ζει  ο Μπελογιάννης, ζει» από μέλη του ΚΚΕ και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο έξω από το πατρικό σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη

  ο Αλέξης Τσίπρας, τίμησε τη μνήμη του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς.

   

  Ο Πρωθυπουργός που έφτασε στην εκδήλωση με ένα κόκκινο γαρύφαλλο –σήμα κατατεθέν του Ν.Μπελογιάννη-  τόνισε στον χαιρετισμό που απεύθυνε, από την πλατεία που φέρει το όνομα του αγωνιστή στην Αμαλιάδα:

   

  «Ο Μπελογιάννης και οι εκατοντάδες Μπελογιάννηδες που οδηγήθηκαν στα αποσπάσματα από το μετεμφυλιακό κράτος, δεν εκτελέστηκαν επειδή αποτελούσαν κάποιου είδους κίνδυνο για το κράτος και για την χώρα. Εκτελέστηκαν μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί τότε κάθε προοπτική πολιτικής και Εθνικής συνεννόησης που θα εδραιώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας μετά από τα σκληρά και βάρβαρα χρόνια του εμφυλίου».

   

  Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε για τον "άνθρωπο με το κόκκινο γαρύφαλλο":  «Eίναι ένας ήρωας που παρέμεινε πιστός στις αρχές και τις ιδέες του μέχρι τελευταία στιγμή» και πρόσθεσε: «Από αυτόν τον τόπο, από την πλατεία Μπελογιάννη, από το μουσείο που σήμερα εγκαινιάζεται, παραδίδουμε στην ιστορία αυτού του τόπου, στην εθνική μας ιστορία. Υπάρχει ευθεία και μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, μία παρακαταθήκη που σήμερα έρχεται να αναγνωρίσει σχεδόν το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου. Στο δημοκρατικό πλαίσιο χωράνε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, τις οποίες διεξάγουμε τιμώντας την ιστορία μας, αλλά το κυριότερο τις διεξάγουμε κοιτάζοντας και προχωρώντας προς τα μπροστά, όχι γυρίζοντας πίσω».

   

  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πρόσωπα του πολιτικού κόσμου ανάμεσα τους ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης

 • Σχετικά Άρθρα

  Αναμένεται το απόγευμα στην Αθήνα - Όπως αναφέρει ο γάλλος πρωθυπουργός, η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν σημαντική για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

  «Το Παρίσι θα στηρίξει την Ελλάδα τόσο στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων όσο και στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

   

  Με αυτά τα λόγια ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος αναμένεται το απόγευμα στην Αθήνα, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Aρλέμ Ντεζίρ στηρίζει τη χώρα και την οικονομία. 

  Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους ο κ. Βαλς, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», επισημαίνει πως «η Ελλάδα επιθυμούσε ένθερμα της έναρξη της συζήτησης και εμείς την στηρίξαμε σθεναρά» 

   

  Όπως αναφέρει ο γάλλος πρωθυπουργός, η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν σημαντική για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.  

  «Η θέση της Ελλάδας είναι στους κόλπους της ΕΕ και του ευρώ» τονίζει «Αισθανόμαστε επίσης ότι αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη με τους ευρωπαίους εταίρους» προσθέτει. 


  Παράλληλα, ο κ. Βαλς αναφέρει πως η κυβέρνηση του παροτρύνει γαλλικές επιχειρήσεις να εξετάσουν τις προοπτικές επενδύσεων στην Ελλάδα, και υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον, με πεδία πιθανού ενδιαφέροντος μεταξύ άλλων την ενέργεια και τις μεταφορές. 

  Ο Γάλλος πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ μιας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης στο πρόβλημα του προσφυγικού, ενώ ζητεί από την Τουρκία να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την ΕΕ. 

  Ο κ. Βαλς αμέσως μετά την άφιξή του θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
   

  protothema.gr

Δημοφιλείς

Ο καιρός

Clear

17°C

Αθήνα

Showers

16°C

Θεσσαλονίκη

Showers

12°C

Ηράκλειο

Ζώδια