Από μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις

Από μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις

Διευκρινίσεις σχετικά τα νέα ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων από οφειλές προς το δημόσιο έδωσε εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Διευκρινίσεις σχετικά τα νέα ακατάσχετα όρια μισθών και συντάξεων από οφειλές προς το δημόσιο δίνει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για τα νέα ακατάσχετα όρια που ισχύει από 19 Αυγούστου βάση του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή. Αν και προς το παρόν οι κατασχέσεις έχουν παγώσει λόγο των capital controls τα νέα όρια είναι τα ακόλουθα όπως περιγράφονται στην εγκύκλιο:


• το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου είναι 1.000 ευρώ από 1.500 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς

•για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών

•για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού

• το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα έχει μειωθεί από1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

• εξαιρούνται της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις, καθώς και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 50% του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη, μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, για την επιβολή της κατάσχεσης , λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών.

Για τις κατασχέσεις που θα επιβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της παραπάνω διάταξης, θα πρέπει στο κατασχετήριο να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι ποσοστό), ώστε να εφαρμόζονται οι περιορισμοί που τίθενται στον νόμο, δηλαδή το συνολικό ποσό που απομένει στον οφειλέτη να μην είναι μικρότερο από τα ανωτέρω ρητά καθορισθέντα όρια.

Υπενθυμίζεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν γνωστοποιήσει τον μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό τους στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης, με την οποία θα γνωστοποιείται ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός.

Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

real
Συντάκτης: halab

Δημοφιλείς

Ο καιρός

SP_WEATHER_BREEZY

11°C

Αθήνα

Scattered showers

8°C

Θεσσαλονίκη

Mostly sunny

15°C

Ηράκλειο

Ζώδια

 • Σχετικά Άρθρα

  Διαβάστε αναλυτικά πως αντιμετωπίζει το Δημόσιο τις υποχρεώσεις που εχουν συσσωρευτεί!

  Σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας υποχρεώνει νοσοκομεία, προμηθευτές και επιχειρήσεις το ελληνικό Δημόσιο κλείνοντας τη στρόφιγγα της ρευστότητας εξαιτίας της αδυναμίας του να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί.

   

  Την ίδια στιγμή, με εσωτερικά δάνεια από Ταμείο σε Ταμείο πληρώνονται οι συντάξεις, τακτική που ίσως να μην μπορέσει το κράτος να επαναλάβει στα τέλη του μήνα λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

   

  Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Δημόσιο αν και έπρεπε τον περασμένο μήνα (Ιούνιο) να καταβάλει κονδύλια ύψους ύψους 4,5 δισ. ευρώ πλήρωσε μόνο 2,5 δισ. ευρώ και αυτά σε μισθούς και συντάξεις, αφήνοντας υπόλοιπο 2 δισ. ευρώ προς τρίτους. Συνολικά, στο εξάμηνο η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πληρώσει 4,6 δισ. ευρώ σε φορείς του Δημοσίου και προμηθευτές, με αποτέλεσμα να έχει στερέψει η αγορά από χρήμα και να αδυνατεί να εκπληρώσει με τη σειρά της τις υποχρεώσεις προς ξένους προμηθευτές και Δημόσιο. Εάν το ανωτέρω ποσό προστεθεί στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου, αυτό θα προσεγγίσει τα 10 δισ. ευρώ που έχει «φεσώσει» το ελληνικό Δημόσιο την αγορά.

   

  Η ίδια εικόνα και στον τομέα των εσόδων. Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα «πάγωσαν» από την πλευρά τους οποιαδήποτε πληρωμή προς την εφορία. Φορολογικές δηλώσεις δεν υποβάλλονται, ενώ δεν καταβλήθηκε και ο αναλογούν ΦΠΑ Ιουνίου από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει το προσεχές διάστημα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας πολιτών και επιχειρήσεων να πληρώσουν τους φόρους.

   

  Εκατέρωθεν θα προστατεύσουν πρωτίστως οι μεν τις οικογένειες και τις ανάγκες που δημιουργούνται σε καθημερινή βάση εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές, οι δε τους εργαζόμενους και την εξασφάλιση των αποδοχών όσο αυτό είναι εφικτό και τις υποχρεώσεις τους έναντι ξένων επιχειρήσεων.

   

  Οπως προαναφέρθηκε, με έκτακτο αναγκαστικό δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ πιστώθηκαν τελικά χθες, και θα φανούν από σήμερα το μεσημέρι στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, το άλλο μισό των συντάξεων του ΟΑΕΕ.

   

  Το δάνειο, που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας με κατεπείγουσα απόφασή τους, θα αποπληρωθεί από τον ΟΑΕΕ, εντόκως. Η διάρκειά του ορίζεται από 01/07/2015 έως 15/07/2015, όταν και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα μεταφέρει στον ΟΑΕΕ το προβλεπόμενο ποσό των 115 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην κρατική επιχορήγηση για τον Ιούνιο.

   

  Με την ίδια απόφαση, προβλέπεται η παράταση αποπληρωμής του δανείου που έχει λάβει το ΙΚΑ από τα ταμεία της ΔΕΗ, το ΤΑΔΚΥ και τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου, μέχρι 17.07.2015.

   

  Δάνειο περίπου 15 εκατ. ευρώ ενέκρινε τελικά και το ΕΤΑΤ, το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων, που είχε αρνηθεί τις προηγούμενες ημέρες να δανείσει το ΙΚΑ με 150 εκατ. ευρώ. Αδιευκρίνιστο παραμένει το πού βρέθηκε το ποσό που απαιτούνταν για την πληρωμή από το ΕΤΑΤ, των επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου. Πηγές από το Ταμείο, έκαναν λόγο για δάνειο από άλλους λογαριασμούς Ταμείων.

   

  Ετσι, ολοκληρώνεται το θρίλερ της τελευταίας εβδομάδας και τα ποσά που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 50% των συντάξεων του ΟΑΕΕ και στις επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ήδη κατατεθεί στις τράπεζες και θα έχουν πιστωθεί από αυτές στους λογαριασμούς των συνταξιούχων μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

   

  Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι από τις 26 Ιουνίου 2015 μέχρι την 1η Ιουλίου 2015, δηλαδή στις ημερομηνίες που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι, τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες λόγω κλεισίματος όλων των τραπεζών έχουν πιστώσει στους λογαριασμούς των συνταξιούχων το σύνολο των συντάξεων.

   

  Xθες, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των 20.029 δικαιούχων τα οικογενειακά επιδόματα εκκρεμών αιτήσεων των ετών 2013 και 2014 συνολικής δαπάνης 15,1 εκατ. ευρώ.

   

  Πηγή: kathimerini.gr

 • Σχετικά Άρθρα

  Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών έχουν αναρτηθεί οι λίστες με τα υποκαταστήματα των 5 Τραπεζών που θα ανοίξουν από αύριο, 1η Ιουλίου, για την εξυπηρέτηση της πληρωμής των συνταξιούχων:

   

  Επισυνάπτεται ο πλήρης κατάλογος των υποκαταστημάτων των πέντε ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα ανοίξουν από αύριο 1η Ιουλίου για την εξυπηρέτηση της πληρωμής των συνταξιούχων, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο.

   

   

  Πηγή: kathimerini.gr

Δημοφιλείς

Ο καιρός

SP_WEATHER_BREEZY

11°C

Αθήνα

Scattered showers

8°C

Θεσσαλονίκη

Mostly sunny

15°C

Ηράκλειο

Ζώδια