Το παράλληλο πρόγραμμα για το Μνημόνιο το οποίο θα εξισορροπεί τις επιπτώσεις του

Το παράλληλο πρόγραμμα για το Μνημόνιο το οποίο θα εξισορροπεί τις επιπτώσεις του

Τα ''χρυσά'' χάπια

Στροφές ανεβάζει το κυβερνητικό επιτελείο και μετά τον «κάβο» που έχει μπροστά για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα-σοκ, επιταχύνει την υλοποίηση δράσεων του «παράλληλου προγράμματος».

Πρόκειται για μια επιλογή, ως αντίβαρο στις πολιτικές του μνημονίου. Όπως εξηγούν δε, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στο iefimerida.gr οι εν λόγω πρωτοβουλίες θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, είτε ως νομοσχέδια, είτε με τη μορφή υπουργικών αποφάσεων.

 

Ειδικότερα, ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

 

  • Το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες
  • Επιτάχυνση απορρόφησης του ΕΣΠΑ (3,2 δις από την ευρωπαϊκή επιχορήγηση 2007-2013)
  • Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις συμβάσεις στο δημόσιο
  • Προγράμματα ανεργίας (και συγκεκριμένα για ανέργους άνω των 50 ετών)
  • Προγράμματα επισιτιστικά
  • Πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών (σχέδιο Νικολούδη)

iefimerida
 
 
Τσίπρας: «Ήρθε η ώρα να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης»

Τσίπρας: «Ήρθε η ώρα να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης»

Ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα σε ΔΝΤ και δανειστές

με άρθρο του στην της Wall Street Journal, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι ότι η σύγκρουση ανάμεσα στους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

Στο άρθρο του ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύεται να τηρήσει τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές, αλλά παράλληλα καλεί όλες τις πλευρές, να σταματήσουν τις τιμωρητικές προσεγγίσεις, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικός άλλωστε είναι και ο τίτλος του άρθρου στα αγγλικά«It’s Time to Give Greece Room to Grow» (Ήρθε η ώρα να δώσουμε στην Ελλάδα χώρο για την ανάπτυξη)

Δείτε την απόδοση στα ελληνικά του άρθρου του Αλέξη Τσίπρα

Η πρόσφατη οικονομική κρίση έπεισε την διεθνή κοινότητα ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμη μόνο μέσω συντονισμένων ενεργειών ενάντια στις προκλήσεις που η δημογραφική κατάσταση, οι τροχιές του χρέους, οι εμπορικές ανισορροπίες και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων θέτουν στην ανάπτυξη. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη άποψη ότι τέτοιοι παράγοντες ήταν απλώς θέματα μακροοικονομικής απόδοσης.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση αποτελούν τυπικά παραδείγματα από την άποψη αυτή. Ως προηγμένη οικονομία και μέλος ενός ισχυρού νομισματικού κλαμπ, που έχει επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια πορεία ανάπτυξης.

Επτά χρόνια μετά το πρώτο σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα ανέλαβε την εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση και τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη. Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας, παρά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος τριών διαδοχικών πακέτων προσαρμογής.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα υπερέβη τις επιδόσεις της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνώρισε πρόσφατα αυτό το γεγονός, αναθεωρώντας τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,3% από το 0,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% από 0,7% του ΑΕΠ το 2017.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των προοδευτικών φορολογικών πολιτικών που έχουν εκσυγχρονίσει το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας και έχουν αντιμετωπίσει την διαφθορά και την φοροδιαφυγή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη θέση στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις για το 2015.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός δίκαιου και φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και κινήτρων για επενδύσεις. Συνολικά, έχουμε θέσει τα θεμέλια για ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που επικεντρώνεται στην καινοτομία και τις εξαγωγές.

Είμαστε τώρα έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό σύστημα κοινωνικής προστασίας που μπορεί να καταπολεμήσει την φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον κίνδυνο παγίδευσης στη μακροχρόνια ανεργία. Ο συνδυασμός μιας ισχυρής οικονομίας και ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας εγγυάται την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και τον μετριασμό των αυξανόμενων κοινωνικών ανισοτήτων.

 

Η Ελλάδα γυρίζει επιτέλους την σελίδα. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε σε αποφασιστικά βήματα όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, με τρόπο που να μην δημιουργείται οικονομικό κόστος -ούτε καν μια δεκάρα- στους φορολογουμένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τεχνικές λύσεις, που καθιστούν αυτή την πολιτική βιώσιμη, υπάρχουν.

 

Η έγκαιρη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα δημιουργούσε ομαλότερες δημοσιονομικές οδούς και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό θα επέτρεπε την ένταξη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές και θα σηματοδοτούσε στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ομαλότητα.

 

Η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί πολύτιμο χρόνο από την οικονομία μας, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη. Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των πιστωτών μας, παρά το πολιτικό κόστος που αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Όμως, ο ασφαλέστερος δρόμος προς αυτόν τον στόχο είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη και να τερματιστούν οι τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.

 

Η Ελλάδα δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση -είναι η σκηνή, όπου όλα τα υποβόσκοντα προβλήματα της Ευρώπης έχουν βγει στην επιφάνεια.

 

Το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον βρίσκεται σε κατάσταση αβεβαιότητας. Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, μαζί με νέες προκλήσεις, όπως η προσφυγική κρίση. Αυτές οι προκλήσεις τροφοδότησαν έναν αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και δημιούργησαν υπαρξιακούς κινδύνους για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, σε μια εποχή που η απάντηση πρέπει να είναι η καλύτερη και η περισσότερη Ευρώπη.

 

Οι πατερναλιστικές, τεχνοκρατικές και ελιτίστικες προσεγγίσεις δεν μπορούν να είναι η απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς. Μόνο εάν εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και αγκαλιάσουμε την αλληλεγγύη, μπορούμε να προσφέρουμε ελπίδα στο ευρωπαϊκό όραμα σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς.

Το έχουμε κάνει στο παρελθόν και μπορούμε να το κάνουμε και πάλι.

#TAGS

banner-article 2