Tο παρασκήνιο πίσω από τη σημερινή συμφωνία στο Eurogroup

Tο παρασκήνιο πίσω από τη σημερινή συμφωνία στο Eurogroup

Την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ως το τέλος Οκτωβρίου, διασφαλίζει η δόση των 10,3 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εκταμιευθεί μετά τη συμφωνία του Eurogroup, εκτιμούν παράγοντες της ευρωζώνης.

 

Πηγές της ευρωζώνης αναφερόμενες στο παρασκήνιο των χθεσινών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, αναφέρουν ότι ΔΝΤ και Ευρωπαίοι κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, παρά τις διαφορετικές θέσεις τους στην αρχή της συνεδρίασης, και παράλληλα επιβεβαιώθηκε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει. «Δεν έχει να κάνει με παιχνίδι ισχύος, απλώς όλες οι πλευρές μετακινήθηκαν από τη θέση τους», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κοινοτικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ κατανοεί πλήρως ότι το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η ευρωζώνη είναι αρκετά διαφορετικό από τον τρόπο που λειτουργεί το ίδιο.

Σχετικά με τα μέτρα για το χρέος, ευρωπαϊκές πηγές τονίζουν ότι «δεν υπάρχουν άμεσες αποφάσεις και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς δεν υπάρχουν άμεσες λήξεις». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να εξετάσουν την περίπτωση πρόωρης εξαγοράς δανείων του ΔΝΤ, ή των διμερών δανείων με τις χώρες της ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας τα αδιάθετα κεφάλαια (περί τα 20 δισ. ευρώ) που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.

Επίσης, στελέχη της ευρωζώνης εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές στο τέλος του προγράμματος, με «λογικά επιτόκια», είναι πολύ μεγαλύτερες μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Παράλληλα εξηγούν ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές μπορεί να ξεκινήσει σταδιακά, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ότι στόχος είναι η πλήρης πρόσβαση της χώρας στις αγορές ως τα τέλη του 2018. Όσο πιο αξιόπιστη είναι η οικονομική πολιτική της Ελλάδας (και επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα) τόσο μικρότερα θα είναι και τα «σπρεντς», αναφέρουν. Ωστόσο παραδέχονται ότι ο δανεισμός από την ευρωζώνη είναι πάντα φθηνότερος.

Τέλος, πηγές της ευρωζώνης εκτιμούν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι αυτά που θα πρέπει να γίνουν δεν είναι τόσο δύσκολα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης. 

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Απειλεί με μείωση αφορολόγητου από το 2019 ο Ντάισελμπλουμ

Απειλεί με μείωση αφορολόγητου από το 2019 ο Ντάισελμπλουμ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου από το 2019, αφήνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Αναλυτικά όσα σημειώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ σε επιστολή του, σχετικά με το Eurogroup της 7ης Απριλίου στην Μάλτα και που αφορούν την Ελλάδα:

 

“Οι θεσμοί και εγώ ενημερώσαμε το Eurogroup για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης, μετά τις εντατικές συνομιλίες για τα κυριότερα εκκρεμή ζητήματα που έλαβαν χώρα στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σχετικά με τα κυριότερα ζητήματα ενός πακέτου πολιτικών για την περίοδο μετά το πρόγραμμα στήριξης.

 

Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να νομοθετήσουν μια δέσμη δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ: μία μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοσθεί το 2019, ενώ η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία θα ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστεί επί της αρχής (in principle) το 2020, εκτός εάν κριθεί απαραίτητη η εφαρμογή τους νωρίτερα προκειμένου να επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% το 2019.

 

Συμφωνήσαμε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές μπορούν να νομοθετήσουν ένα πιθανό επεκτατικό πακέτο το οποίο θα εφαρμοστεί από το 2019, υπό τον όρο ότι οι μεσοπρόθεσμοι συμφωνημένοι στόχοι θα τηρούνται.

 

Ζητήσαμε από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες για να φτάσουν σε συμφωνία για ένα πλήρες πακέτο πολιτικών όσο το δυνατόν συντομότερα. Μόλις επιτευχθεί αυτό, το Eurogroup θα επανέλθει στο ζήτημα της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής πορείας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016, με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική πολιτική συμφωνία”.

#TAGS

banner-article 2