Βάσεις 2016 - Μεγάλη άνοδος στις περιζήτητες σχολές

Βάσεις 2016 - Μεγάλη άνοδος στις περιζήτητες σχολές

Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις;

Μετά από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων - Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016 από το υπουργείο Παιδείας οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους, να υπολογίσουν τα μόρια τους και κατά προσέγγιση, να υπολογίσουν σε ποιες σχολές μπορούν να στοχεύσουν στο μηχανογραφικό τους σε σχέση με τις βάσεις του 2015.


Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις 2016 δείχνουν μεγάλη άνοδο στις περιζήτητες σχολές.

Από τα στατιστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας προκύπτει «συνωστισμός» στις μεσαίες βαθμολογίες. «Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να έχουμε φέτος καλύτερες κατανομές» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής.


Υπολογίστε online τα μόριά σας με ένα κλικ
Με μια πρώτη ματιά τρεις είναι οι βασικές κατευθύνσεις για το που θα κινηθούν οι βάσεις.
Οι Ιατρικές θεωρείται βέβαιο ότι θα πιάσουν (στην Αθήνα για παράδειγμα) τα 19.000 μόρια.
Οι Νομικές την ίδια ώρα αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Αντίθετα οι Παιδαγωγικές σχολές θα κινηθούν σημαντικά προς τα κάτω.
Μεγάλη θα είναι η μείωση και στις οικονομικές σχολές αλλά και στις σχολές της πληροφορικής, όπου και εδώ τα μαθηματικά και τα ποσοστά άνω του 70% κάτω από τη βάση θα φέρουν σημαντική πτώση της βάσης εισαγωγής.
Στη φυσική οι αριστούχοι πολλαπλασιάστηκαν, όμως σε μαθηματικά και αρχαία οι υποψήφιοι σε ποσοστό 50% έγραψαν κάτω από τη βάση.
Τα στοιχεία αυτά οδηγούν τις πολυτεχνικές σχολές (λόγω φυσικής) προς τα επάνω (με εξαίρεση τις σχολές υψηλής ζήτησης), ακόμη και 1.000 μονάδες υπολογίζεται ότι θα είναι οι άνοδος των βάσεων.
Σε ό,τι αφορά στις σχολές ψυχολογίας και κοινωνιολογίας της Αθήνας αναμένεται μικρή αύξηση των βάσεων, ενώ ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης πολλά περισσότερα (ακόμη και 1.000) θα είναι τα μόρια που θα απαιτηθούν φέτος για την εισαγωγή σε σχολές όπως η οδοντιατρική, η κτηνιατρική ή τα ΤΕΙ των παραϊατρικών επαγγελμάτων.


Οι εκτιμήσεις ανά Επιστημονικό Πεδίο
Αυξομειώσεις με ανοδικές τάσεις αναμένονται στο 1ο πεδίο των των Ανθρωπιστικών Επιστημών στις σχολές υψηλής ζήτησης ενώ μικρή πτώση αναμένεται να παρουσιάσουν οι σχολές μεσαίας και  χαμηλής ζήτησης.
Στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών, παρά το γεγονός ότι στη Φυσική Προσανατολισμού το ποσοστό των αριστούχων από 5,18% πέρυσι φέτος εκτοξεύτηκε στο 27,88% φέτος, δεν αναμένεται άνοδος των βάσεων στις πολυτεχνικές σχολές υψηλής ζήτησης. Αντίθετα ίσως εμφανιστεί πτώση, η οποία θα είναι σημαντική κυρίως στις περιφερειακές σχολές καθώς ο αριθμός  των υποψηφίων που τις επέλεξαν είναι σημαντικά μικρότερος από πέρυσι, λόγω της αλλαγής του συστήματος που απαιτούσε και εξέταση σε 5ο μάθημα.
Οδηγίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού


Όσον αφορά το 3ο πεδίο, τόσο οι ιατρικές αλλά και οι άλλες περιζήτητες σχολές αναμένεται να εμφανίσουν μικρή άνοδο, με τις υπόλοιπες σχολές να κινούνται στα περσινά επίπεδα.
Στο 4ο και το 5ο πεδίο αναμένεται καθολική και ραγδαία πτώση των βάσεων παντού.
Τα πέντε μαθήματα με τη μεγαλύτερη αποτυχία


Ιστορία Γενικής Παιδείας: 82,64%
Μαθηματικά Ομάδας Οικονομίας – Πληροφορικής: 77,89%
Μαθηματικά Γενικής Παιδείας: 66,19%
Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών: 52,65%
Ιστορία Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών: 47,77%
Δείτε εδώ τα στατιστικά στοιχεία των ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016
Τα πέντε μαθήματα με τους περισσότερους αριστούχους
Χημεία Ομάδας Θετικών Σπουδών: 22,98%
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Ομάδας Οικονομίας – Πληροφορικής: 20,31%
Φυσική Ομάδας Θετικών Σπουδών: 17,78%
Βιολογία Γενικής Παιδείας: 12,29%
Λατινικά Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών: 10,25%

 

newsbomb

Στις 9 Μαΐου ολοκληρώνονται τα μαθήματα στα Λύκεια

Στις 9 Μαΐου ολοκληρώνονται τα μαθήματα στα Λύκεια

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Παιδείας

Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου,:  την Τρίτη 9 Μαΐου 2017, λήγουν  τα μαθήματα του διδακτικού έτους 2016-2017, στα Ημερήσια, Εσπερινά Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια.

#TAGS

banner-article 2

Ατάκα της ημέρας