Ιδιωτικός Τομέας - Κατάργηση σε τριετίες και επιδόματα

Ιδιωτικός Τομέας - Κατάργηση σε τριετίες και επιδόματα

Με συνοπτικές διαδικασίες.

Η τρόικα επισπεύδει τις συνολικές αλλαγές στα εργασιακά καθώς ζητά εντός του Σεπτεμβρίου να έχει ψηφιστεί ο νόμος που θα καταργεί συνδικαλιστικά προνόμια και θα επιτρέπει ομαδικές απολύσεις χωρίς να απαιτείται απόφαση του εκάστοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας. 


Οι δανειστές στις παρατηρήσεις τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν για την επόμενη αξιολόγηση που ξεκινά το φθινόπωρο κάνουν ρητή αναφορά στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και τον καθορισμό του από 1/1/2017 σε νέο ποσό και χωρίς κανένα επίδομα!

 

Ο κατώτατος μισθός και όλα τα επιδόματα γάμου, τέκνων, σπουδών τριετιών, ανθυγιεινό, τινάζονται στον αέρα.
Αυτό που τονίζουν οι δανειστές είναι η πλήρης εφαρμογή του άρθρου 103 του νόμου 4172/2013 το οποίο προβλέπει ότι από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από ειδική επιστημονική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, τις αντοχές της οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης, το μέγεθος της ανεργίας...


Η ανατριχιαστική ανατροπή κρύβεται στη διάταξη ια του νόμου 4254/14 που τροποποιεί και συμπληρώνει το άρθρο 103 του νόμου 4172/13.
Στη διάταξη αυτή ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ χαρακτηρίζεται ως «μοναδική αξία» χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου συμπληρωματικού ποσού. Αυτό που λέει η διάταξη είναι πως τα 586 ευρώ θα είναι ο ξερός μισθός και σε αυτόν από το 2017 δεν προβλέπονται επιδόματα, προϋπηρεσία...


Με δεδομένο τα παραπάνω, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος,  ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις ως και 30% σε ήδη εργαζομένους που παίρνουν και προσαυξήσεις λόγω της προϋπηρεσίας.
Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα έχουν ως δεδομένο τον κατώτατο μισθό είτε έχουν ένα έτος πρϋπηρεσίας, είτε 15, είτε 30.
Σήμερα όσοι είχαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 έως 9 έτη δικαιούνται, εφόσον αμείβονται με τους όρους της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας, τον κατώτατο μισθό που αντιστοιχεί στα 9 έτη προϋπηρεσίας, δηλαδή τα 586 ευρώ + 30% (10% για κάθε τριετία).

 

newsbomb.gr


 

Συντάκτης: Nafsika Tsafonia

Δημοφιλείς

Ο καιρός

Mostly cloudy

11°C

Αθήνα

Scattered showers

8°C

Θεσσαλονίκη

Sunny

12°C

Ηράκλειο

Ζώδια

 • Σχετικά Άρθρα

  Ανακοίνωση για τα επιδόματα των ανέργων.

  H Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι από το δίκτυο των 317 καταστημάτων που λειτουργούν κατά την διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δύναται να πραγματοποιεί πράξεις σχετικές με την καταβολή των παρακάτω επιδομάτων- παροχών από τον ΟΑΕΔ στους δικαιούχους που δεν είναι κάτοχοι κάρτας αναλήψεως μετρητών από αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ΑΤΜ):

   

  - Τακτικά επιδόματα λόγω ανεργίας,

   

  - Επιδόματα μακροχρονίως ανέργων,

   

  - Βοηθήματα ανεργίας αυτοτελών και ανεξαρτήτων απασχολούμενων.

   

  Όπως ανακοινώθηκε, το συνολικό εφάπαξ καταβλητέο ποσό επιδομάτων- παροχών σε καθέναν από τους δικαιούχους κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας μέσω των υποκαταστημάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό, ορίζεται σε 120 ευρώ κατά ανώτατο όριο. Για την ημερομηνία και την ώρα έναρξης πληρωμής των επιδομάτων-παροχών στις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ.

   

  Επιπλέον όσοι δικαιούχοι δεν διαθέτουν κάρτα, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για έκδοση χρεωστικής κάρτας. Οι ανωτέρω πράξεις διενεργούνται σε εφαρμογή της από 2 Ιουλίου 2015 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ β' αρ.φύλλου 1343).

   

  Υπενθυμίζεται ότι γίνονται δεκτές από το Δίκτυο των 317 καταστημάτων της που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας αιτήσεις έκδοσης νέων χρεωστικών καρτών για όλους του ιδιώτες συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον Νόμο 3869, ρύθμισης οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

   

  Πηγή: amna.gr

 • Σχετικά Άρθρα

  Μάθετε όλα τα θέματα

  Σήμερα Τετάρτη η τριμερής θα έχει κομβικής σημασίας συνάντηση με τον Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ θα υπάρξει και νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με αντικείμενο τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

   

  Ασφαλιστικά, αποκρατικοποιήσεις και διόδια τέθηκαν επί τάπητος κατά τις επαφές της τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση χθές Τρίτη.  Κομβικής σημασίας θεωρείται η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη το πρωί, καθώς αργότερα, το απόγευμα, αναχωρούν για την Συνοδό Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.  Η ταμειακή ισορροπία των ασφαλιστικών Ταμείων βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.  Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η συνάντηση πήγε πολύ καλά, ενώ δεν τέθηκαν θέματα εργασιακών σχέσεων.  Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία, σημείωσε πως επιβεβαιώθηκε η ταμειακή επάρκεια τους, ενώ η απορρόφηση από τον προϋπολογισμό είναι κάτω από το στόχο, στοιχείο που καταδεικνύει ότι δεν υπαρχει κανένα πρόβλημα με τα Ταμεία.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, το πρώτο επτάμηνο του 2014 έχει απορροφηθεί το 57,33% της κρατικής επιχορήγησης, αντί του 58,33% που είχε προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό.  Αύριο Τετάρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με αντικείμενο τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που αποτελεί θεσμό της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης των τελευταίων ετών, όπως το χαρακτήρισε το στέλεχος του υπουργείου.  Η τρόικα ζητάει να την ανάληψη του ελάχιστου για το εγγυημένο εισόδημα και το συνόλου των προνοιακών επιδομάτων από μία υπηρεσία, ώστε να μην τα παίρνει κάποιος σωρευτικά και να μην λειτουργούν ως αντικίνητρο για την εργασία, αλλά και να υπάρχει έλεγχος των δαπανών και αποτελεσματικότερος καταμερισμός.  Η καθιέρωση μέχρι το τελος του 2015 της πληρωμής των διοδίων ανάλογα με την απόσταση που διανύει ο κάθε οδηγός, συζητήθηκε κατά η συνάντηση της τριμερούς με τον υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.  Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκαν οι αποκρατικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, των Περιφερειακών Αεροδρομίων και της Εγνατίας Οδού. 


  Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχε η τρόικα με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο, συζητήθηκε το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων προς τη ΔΕΗ, τα νέα δημοτικά οργανογράμματα τους, καθώς και η εθελούσια ενδοδημοτική κινητικότητα.  Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι θα βρεθούν οι υπολειπόμενοι 2.000 εργαζόμενοι από Δήμους, Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

   

   

  skai.gr

 • Σχετικά Άρθρα

  Διαβάστε αναλυτικά.

  Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ, είναι υποχρεωτικό οι μισοί τουλάχιστον από τους μισθωτούς μιας επιχείρησης να παίρνουν καλοκαιρινή άδεια στο χρονικό διάστημα από 1η Μαϊου έως 30 Σεπτεμβρίου.
   
   

  Τι ισχύει όμως και για το επίδομα αδείας;

  Σύμφωνα με επίσημες διατάξεις, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από το χρονικό σημείο που διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα από τον εργαζόμενο.

  Επίσης, υποχρεώνεται εκ του νόμου να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, ακόμα και αν δεν υποβλήθηκε σχετικό αίτημα από τον μισθωτό.

   

   

  Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί τμηματικά.

  Ειδικά για το πρώτο ημερολογιακό έτος που προσλήφθηκε ο μισθωτός, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος μέχρι τη λήξη του, να του χορηγήσει την αναλογία της κανονικής του αδείας.

  Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τμηματικά την άδειά του με τις αναλογούσες αποδοχές φυσικά. Η άδεια που αναλογεί είναι 20 ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο και 24 ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο.

  Μόλις ο εργαζόμενος συμπληρώσει δώδεκα μήνες εργασία στον ίδιο εργοδότη, τότε η άδεια αυξάνεται κατά μία εργάσιμη ημέρα. Έτσι, φτάνει τις 21 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο και τις 25 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο. Από το τρίτο ημερολογιακό έτος και μετά ο μισθωτός δικαιούται να λάβει ολόκληρη την άδεια σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του έτους επιθυμεί.

  Η άδεια βρίσκεται στις 22 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο ή τις 26 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο, εάν έχουν συμπληρωθεί δύο έτη απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

  Σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) του διαστήματος 2000 – 2001, οι μισθωτοί με προϋπηρεσία τουλάχιστον 10 έτη στον ίδιο εργοδότη ή 12 έτη σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται 25 εργάσιμες ημέρες άδειας, για όσους είναι με πενθήμερο, ή 30 εργάσιμες ημέρες άδειας, για όσους είναι με εξαήμερο με αποδοχές.

  Επίσης, σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ 2008 – 2009, οι μισθωτοί, από 1-1-2008, μετά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας δικαιούνται μία εργάσιμη ημέρα παραπάνω, δηλαδή 26 ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο και 31 ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο.

   

  Σύμφωνα με το Ν 4093/2012 και την διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας η διαδικασία χορήγησης αδείας γίνεται ως εξής:

  α) Είναι επιτρεπτή από τον εργοδότη η κατάτμηση του χρόνου αδείας εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης που προκύπτει στο πλαίσιο της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης. Η κατάτμηση μπορεί να γίνει σε δυο περιόδους εντός του αυτού ημερολογιακού έτους. Η πρώτη περίοδος της άδειας που χορηγείται με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι εργάσιμων ημερών επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και των πέντε εργάσιμων ημερών επί πενθημέρου ή δώδεκα εργάσιμων ημερών εάν πρόκειται για ανήλικο εργαζόμενο.

  β) Επιτρέπεται η κατάτμηση του χρόνου αδείας και σε περισσότερες των δυο περιόδων. Η διαδικασία αυτή, η οποία προβλέπει έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς τον εργοδότη, θα πρέπει να περιλαμβάνει την χορήγηση ενιαίου τμήματος αδείας δέκα εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή δώδεκα εργάσιμων ημερών επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας ή δώδεκα εργασίμων ημερών, εάν πρόκειται για ανήλικο εργαζόμενο.

   

   

  Αποδοχές αδείας

  Ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση.

  Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα και οι προσαυξήσεις. Δικαιούται επίσης επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας.

   

  newsbomb

Δημοφιλείς

Ο καιρός

Mostly cloudy

11°C

Αθήνα

Scattered showers

8°C

Θεσσαλονίκη

Sunny

12°C

Ηράκλειο

Ζώδια