Ιδιωτικός Τομέας - Κατάργηση σε τριετίες και επιδόματα

Ιδιωτικός Τομέας - Κατάργηση σε τριετίες και επιδόματα

Με συνοπτικές διαδικασίες.

Η τρόικα επισπεύδει τις συνολικές αλλαγές στα εργασιακά καθώς ζητά εντός του Σεπτεμβρίου να έχει ψηφιστεί ο νόμος που θα καταργεί συνδικαλιστικά προνόμια και θα επιτρέπει ομαδικές απολύσεις χωρίς να απαιτείται απόφαση του εκάστοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας. 


Οι δανειστές στις παρατηρήσεις τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν για την επόμενη αξιολόγηση που ξεκινά το φθινόπωρο κάνουν ρητή αναφορά στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και τον καθορισμό του από 1/1/2017 σε νέο ποσό και χωρίς κανένα επίδομα!

 

Ο κατώτατος μισθός και όλα τα επιδόματα γάμου, τέκνων, σπουδών τριετιών, ανθυγιεινό, τινάζονται στον αέρα.
Αυτό που τονίζουν οι δανειστές είναι η πλήρης εφαρμογή του άρθρου 103 του νόμου 4172/2013 το οποίο προβλέπει ότι από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από ειδική επιστημονική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, τις αντοχές της οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης, το μέγεθος της ανεργίας...


Η ανατριχιαστική ανατροπή κρύβεται στη διάταξη ια του νόμου 4254/14 που τροποποιεί και συμπληρώνει το άρθρο 103 του νόμου 4172/13.
Στη διάταξη αυτή ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ χαρακτηρίζεται ως «μοναδική αξία» χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου συμπληρωματικού ποσού. Αυτό που λέει η διάταξη είναι πως τα 586 ευρώ θα είναι ο ξερός μισθός και σε αυτόν από το 2017 δεν προβλέπονται επιδόματα, προϋπηρεσία...


Με δεδομένο τα παραπάνω, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος,  ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις ως και 30% σε ήδη εργαζομένους που παίρνουν και προσαυξήσεις λόγω της προϋπηρεσίας.
Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα έχουν ως δεδομένο τον κατώτατο μισθό είτε έχουν ένα έτος πρϋπηρεσίας, είτε 15, είτε 30.
Σήμερα όσοι είχαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 έως 9 έτη δικαιούνται, εφόσον αμείβονται με τους όρους της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας, τον κατώτατο μισθό που αντιστοιχεί στα 9 έτη προϋπηρεσίας, δηλαδή τα 586 ευρώ + 30% (10% για κάθε τριετία).

 

newsbomb.gr


 

Διαπραγματεύσεις Ελλάδας με την Τρόικα - ''Αγκάθι'' το συνταξιοδοτικό

Διαπραγματεύσεις Ελλάδας με την Τρόικα - ''Αγκάθι'' το συνταξιοδοτικό

Στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς αναφέρθηκε στέλεχος του υπουργείου οικονομικών διευκρινίζοντας τα σημεία στα οποία δεν τα ''βρήκαν'' οι δύο πλευρές.

''Είχαμε συμφωνία σε όλα τα θέματα εκτός από το πακέτο των συντάξεων που δεν είναι μόνον τεχνικό, αλλά έχει και πολιτικές πτυχές'', τόνισε.


''Αγκάθι'' στις διαπραγματεύσεις, φαίνεται πως αποτελεί  το συνταξιοδοτικό, ενώ,όπως αναφέρουν πληροφορίες, στη συνάντηση του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς, συζητήθηκαν και τα ''κόκκινα'' δάνεια καθώς και η ασυλία των τραπεζιτών που αποτελεί εν δυνάμει και ''πολιτικό'' ζήτημα.


''Δεν έγινε τελικά συζήτηση για τα εργασιακά και για το ποιο μέρος του πλεονάσματος 4,2% είναι μόνιμου και ποιο προσωρινού χαρακτήρα. Θα γίνει όμως'', ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηριστικά.
 

#TAGS

banner-article 2

Ατάκα της ημέρας