Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα αδείας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα αδείας

Διαβάστε αναλυτικά.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ, είναι υποχρεωτικό οι μισοί τουλάχιστον από τους μισθωτούς μιας επιχείρησης να παίρνουν καλοκαιρινή άδεια στο χρονικό διάστημα από 1η Μαϊου έως 30 Σεπτεμβρίου.
 
 

Τι ισχύει όμως και για το επίδομα αδείας;

Σύμφωνα με επίσημες διατάξεις, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από το χρονικό σημείο που διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα από τον εργαζόμενο.

Επίσης, υποχρεώνεται εκ του νόμου να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, ακόμα και αν δεν υποβλήθηκε σχετικό αίτημα από τον μισθωτό.

 

 

Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί τμηματικά.

Ειδικά για το πρώτο ημερολογιακό έτος που προσλήφθηκε ο μισθωτός, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος μέχρι τη λήξη του, να του χορηγήσει την αναλογία της κανονικής του αδείας.

Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει τμηματικά την άδειά του με τις αναλογούσες αποδοχές φυσικά. Η άδεια που αναλογεί είναι 20 ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο και 24 ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο.

Μόλις ο εργαζόμενος συμπληρώσει δώδεκα μήνες εργασία στον ίδιο εργοδότη, τότε η άδεια αυξάνεται κατά μία εργάσιμη ημέρα. Έτσι, φτάνει τις 21 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο και τις 25 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο. Από το τρίτο ημερολογιακό έτος και μετά ο μισθωτός δικαιούται να λάβει ολόκληρη την άδεια σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του έτους επιθυμεί.

Η άδεια βρίσκεται στις 22 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο ή τις 26 εργάσιμες ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο, εάν έχουν συμπληρωθεί δύο έτη απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

Σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) του διαστήματος 2000 – 2001, οι μισθωτοί με προϋπηρεσία τουλάχιστον 10 έτη στον ίδιο εργοδότη ή 12 έτη σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται 25 εργάσιμες ημέρες άδειας, για όσους είναι με πενθήμερο, ή 30 εργάσιμες ημέρες άδειας, για όσους είναι με εξαήμερο με αποδοχές.

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ 2008 – 2009, οι μισθωτοί, από 1-1-2008, μετά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας δικαιούνται μία εργάσιμη ημέρα παραπάνω, δηλαδή 26 ημέρες για τους εργαζόμενους με πενθήμερο και 31 ημέρες για τους εργαζόμενους με εξαήμερο.

 

Σύμφωνα με το Ν 4093/2012 και την διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας η διαδικασία χορήγησης αδείας γίνεται ως εξής:

α) Είναι επιτρεπτή από τον εργοδότη η κατάτμηση του χρόνου αδείας εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης που προκύπτει στο πλαίσιο της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης. Η κατάτμηση μπορεί να γίνει σε δυο περιόδους εντός του αυτού ημερολογιακού έτους. Η πρώτη περίοδος της άδειας που χορηγείται με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να είναι μικρότερη των έξι εργάσιμων ημερών επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και των πέντε εργάσιμων ημερών επί πενθημέρου ή δώδεκα εργάσιμων ημερών εάν πρόκειται για ανήλικο εργαζόμενο.

β) Επιτρέπεται η κατάτμηση του χρόνου αδείας και σε περισσότερες των δυο περιόδων. Η διαδικασία αυτή, η οποία προβλέπει έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς τον εργοδότη, θα πρέπει να περιλαμβάνει την χορήγηση ενιαίου τμήματος αδείας δέκα εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή δώδεκα εργάσιμων ημερών επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας ή δώδεκα εργασίμων ημερών, εάν πρόκειται για ανήλικο εργαζόμενο.

 

 

Αποδοχές αδείας

Ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση.

Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα και οι προσαυξήσεις. Δικαιούται επίσης επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας.

 

newsbomb

Συντάκτης: Nafsika Tsafonia

Δημοφιλείς

Ο καιρός

Sunny

17°C

Αθήνα

Sunny

14°C

Θεσσαλονίκη

Sunny

17°C

Ηράκλειο

Ζώδια

 • Σχετικά Άρθρα

  Με συνοπτικές διαδικασίες.

  Η τρόικα επισπεύδει τις συνολικές αλλαγές στα εργασιακά καθώς ζητά εντός του Σεπτεμβρίου να έχει ψηφιστεί ο νόμος που θα καταργεί συνδικαλιστικά προνόμια και θα επιτρέπει ομαδικές απολύσεις χωρίς να απαιτείται απόφαση του εκάστοτε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας. 


  Οι δανειστές στις παρατηρήσεις τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να νομοθετηθούν για την επόμενη αξιολόγηση που ξεκινά το φθινόπωρο κάνουν ρητή αναφορά στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και τον καθορισμό του από 1/1/2017 σε νέο ποσό και χωρίς κανένα επίδομα!

   

  Ο κατώτατος μισθός και όλα τα επιδόματα γάμου, τέκνων, σπουδών τριετιών, ανθυγιεινό, τινάζονται στον αέρα.
  Αυτό που τονίζουν οι δανειστές είναι η πλήρης εφαρμογή του άρθρου 103 του νόμου 4172/2013 το οποίο προβλέπει ότι από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από ειδική επιστημονική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, τις αντοχές της οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης, το μέγεθος της ανεργίας...


  Η ανατριχιαστική ανατροπή κρύβεται στη διάταξη ια του νόμου 4254/14 που τροποποιεί και συμπληρώνει το άρθρο 103 του νόμου 4172/13.
  Στη διάταξη αυτή ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ χαρακτηρίζεται ως «μοναδική αξία» χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου συμπληρωματικού ποσού. Αυτό που λέει η διάταξη είναι πως τα 586 ευρώ θα είναι ο ξερός μισθός και σε αυτόν από το 2017 δεν προβλέπονται επιδόματα, προϋπηρεσία...


  Με δεδομένο τα παραπάνω, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος,  ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις ως και 30% σε ήδη εργαζομένους που παίρνουν και προσαυξήσεις λόγω της προϋπηρεσίας.
  Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα έχουν ως δεδομένο τον κατώτατο μισθό είτε έχουν ένα έτος πρϋπηρεσίας, είτε 15, είτε 30.
  Σήμερα όσοι είχαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 έως 9 έτη δικαιούνται, εφόσον αμείβονται με τους όρους της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας, τον κατώτατο μισθό που αντιστοιχεί στα 9 έτη προϋπηρεσίας, δηλαδή τα 586 ευρώ + 30% (10% για κάθε τριετία).

   

  newsbomb.gr


   

 • Σχετικά Άρθρα

  Διαγράφουν απευθείας και μόνιμα τα αρχεία!

  Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του περισσότερου κόσμου, που τους χρησιμοποιεί όχι μόνο για επαγγελματικούς λόγους, αλλά και για ψυχαγωγία.

  Οι συμβουλές και τα «μυστικά» για την ευκολότερη χρήση τους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συχνά, μπορούν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη.

  Παρακάτω θα βρείτε τα «μυστικά» του πληκτρολογίου, τις συντομεύσεις δηλαδή που κάνουν την ίδια δουλειά που κάνουν τα κουμπιά του πληκτρολογίου, αλλά πολύ πιο γρήγορα:

  • CTRL + C: αντιγραφή

  • CTRL + X: αποκοπή

  • CTRL + V: επικόλληση

  • CTRL + Z: αναίρεση

  • CTRL + B: έντονη γραφή

  • CTRL + U: υπογράμμιση

  • CTRL + I: πλάγια γραφή

  Οι συντομεύσεις δεν αφορούν μόνο στη χρήση κειμένου αλλά και σε γενικές εντολές του υπολογιστή όπως:

  • CTRL + ESC: Άνοιγμα Έναρξη μενού

  • ALT + TAB: Εναλλαγή μεταξύ ανοιχτών προγραμμάτων

  • ALT + F4: Κλείστε το πρόγραμμα

  • SHIFT + DELETE: Μόνιμη διαγραφή κάποιου στοιχείου, χωρίς να πάει στον κάδο ανακύκλωσης (δεν πρέπει ποτέ να τα πατήσεις, αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος!)

  • Λογότυπο των Windows + L: Κλειδώσετε τον υπολογιστή (χωρίς να χρησιμοποιήσετε το συνδυασμό πλήκτρων CTRL + ALT + DELETE)

  Όπως αποδεικνύεται από τις πολλές συντομεύσεις, το πληκτρολόγιο δεν είναι μόνο για να γράφουμε. Και επειδή οι συνδυασμοί είναι πολλοί και δύσκολα τους απομνημονεύει κανείς με μία φορά... παρακαλώ τυπώστε ελεύθερα!

  microsoft

   

 • Σχετικά Άρθρα

  Ανακοίνωση για τα επιδόματα των ανέργων.

  H Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι από το δίκτυο των 317 καταστημάτων που λειτουργούν κατά την διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δύναται να πραγματοποιεί πράξεις σχετικές με την καταβολή των παρακάτω επιδομάτων- παροχών από τον ΟΑΕΔ στους δικαιούχους που δεν είναι κάτοχοι κάρτας αναλήψεως μετρητών από αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ΑΤΜ):

   

  - Τακτικά επιδόματα λόγω ανεργίας,

   

  - Επιδόματα μακροχρονίως ανέργων,

   

  - Βοηθήματα ανεργίας αυτοτελών και ανεξαρτήτων απασχολούμενων.

   

  Όπως ανακοινώθηκε, το συνολικό εφάπαξ καταβλητέο ποσό επιδομάτων- παροχών σε καθέναν από τους δικαιούχους κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας μέσω των υποκαταστημάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό, ορίζεται σε 120 ευρώ κατά ανώτατο όριο. Για την ημερομηνία και την ώρα έναρξης πληρωμής των επιδομάτων-παροχών στις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από τον ΟΑΕΔ.

   

  Επιπλέον όσοι δικαιούχοι δεν διαθέτουν κάρτα, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για έκδοση χρεωστικής κάρτας. Οι ανωτέρω πράξεις διενεργούνται σε εφαρμογή της από 2 Ιουλίου 2015 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ β' αρ.φύλλου 1343).

   

  Υπενθυμίζεται ότι γίνονται δεκτές από το Δίκτυο των 317 καταστημάτων της που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας αιτήσεις έκδοσης νέων χρεωστικών καρτών για όλους του ιδιώτες συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον Νόμο 3869, ρύθμισης οφειλών για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

   

  Πηγή: amna.gr

 • Σχετικά Άρθρα

  Μας δείχνει και την ''πίσω όψη''

  Έχει καλογυμνασμένο σώμα και δεν εξαιρούνται οι γλουτοί της. Ο λόγος για την Βίκυ Χατζηβασιλείου που πόσταρε μία φωτογραφία της στο Instagram και μοίρασε εγκεφαλικά στους θαυμαστές της.

   

  Η όμορφη παρουσιάστρια ασχολείται με το beach volley και διαθέτει ένα εξαιρετικό σώμα, δεδομένου ότι έχει γεννήσει και δύο φορές. Η Βίκυ Χατζιβασιλείου απολαμβάνει τις διακοπές της στα ελληνικά νησιά, μακριά από τα τηλεοπτικά στούντιο κάνοντας ηλιοθεραπεία με το μπραζίλιαν της.

   

  Η παρουσιάστρια πόσταρε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μία φωτογραφία όπου είναι ξαπλωμένη μπρούμυτα, με θέα το απέραντο γαλάζιο. Την παράσταση έκλεψε το μαγιό της που είναι μπραζίλιαν και όπως ήταν φυσικό τα σχόλια ήταν άκρως κολακευτικά. «Ελληνικό καλοκαίρι. Το καλύτερο ψυχοφάρμακο» ήταν το σχόλιο με το οποίο συνόδευσε τη φωτογραφία.

   

  viki

   

   

  koolnews.gr

 • Σχετικά Άρθρα

  Ποιο διάσημο ζευγάρι χώρισε;

  Ο λόγος για τη 45χρονη τραγουδίστρια Mariah Carey και τον 33χρονο κωμικό Nick Cannon

  Ο παρουσιαστής του America's Got Talent παραδέχτηκε ότι οι φήμες ήταν αληθινές. «Υπάρχουν προβλήματα ακόμη και στον παράδεισο» δήλωσε στην σελίδα The Insider του Yahoo. «Ζούμε σε διαφορετικά σπίτια εδώ και μερικούς μήνες» και τόνισε ότι προσπαθού να μην πληγωθούν τα παιδιά τους από τον χωρισμό τους.

   

  «Επικεντρώνομαι αποκλειστικά στα παιδιά μου» δήλωσε και αρνήθηκε ότι ο χωρισμός προκλήθηκε μετά από απιστία του.

   

   

  nick-mariah-2

   

   

   

  gossip-tv.gr

Δημοφιλείς

Ο καιρός

Sunny

17°C

Αθήνα

Sunny

14°C

Θεσσαλονίκη

Sunny

17°C

Ηράκλειο

Ζώδια