Διεύρυνση του ωραρίου των δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014

Διεύρυνση του ωραρίου των δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014

5 ώρες παραπάνω εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους

Κατόπιν μνημονιακών δεσμεύσεων αλλάζει και επίσημα το ωράριο εργασίας των δημόσιων υπαλλήλων των 40 ωρών και αυξάνεται σε 45 ώρες.

Η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας θα αρχίσει από το πυρήνα των υπουργείων και θα επεκταθεί έως και το τέλος του χρόνου στους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β΄ βαθμού (δήμοι και νομαρχίες), στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κλπ.

 

 

Η αύξηση των εργατικών ωρών φυσικά δεν μεταφράζεται με κανέναν τρόπο σε αύξηση των αποδοχών ή των κάθε είδους επιδομάτων των εργαζομένων, ούτε αποτελεί υπερωριακή ή άλλης μορφής πρόσθετη εργασία.

Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το άρθρο 29 του Yπαλληλικού Kώδικα, σύμφωνα με το οποίο οι υπάλληλοι οφείλουν να εργαστούν πέραν του ωραρίου εργασίας ακόμη και σε μη εργάσιμες ημέρες, εφόσον το επιβάλλουν έκτακτες και εξαιρετικές ανάγκες.

Το πρώτο βήμα για την επέκταση του ωραρίου στη χώρα μας έχει γίνει, πάντως, όπως προβλέπει το παράρτημα V2 του Μνημονίου ΙΙ (νόμος 4046/2012) στο κεφάλαιο «Διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις».

 

 

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του νέου χάρτη της δημόσιας διοίκησης, στάλθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία 16 σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που αφορούσαν στους νέους οργανισμούς αντίστοιχων υπουργείων.

Με τους νέους οργανισμούς ενδέχεται να συστήνονται, αλλά και να καταργούνται υφιστάμενες οργανικές θέσεις που πλεονάζουν.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των προεδρικών διαταγμάτων αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να καθοριστεί ποιο θα είναι το διευρυμένο ωράριο.

Πριν από τρία χρόνια περίπου, στις 26 Ιουλίου 2011, με απόφαση του τότε Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυξήθηκαν από 37,5 σε 40 οι ώρες εργασίας την εβδομάδα στο Δημόσιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκλίνουσες είναι οι εκτιμήσεις των συναρμόδιων υπουργών ότι το ωράριο στον δημόσιο τομέα πρέπει είναι συνεχές, να αυξηθεί κατά πέντε ώρες και να ανέλθει στις 45 ώρες εργασίας την εβδομάδα – δηλαδή από τις 7.30 μέχρι 16.30, έτσι ώστε να απορροφηθούν οι υπερωρίες, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.

Στις υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας το ωράριο θα παραταθεί ακόμη περισσότερες ώρες, πιθανόν μέχρι τις 7 μ.μ. με εσωτερικές ρυθμίσεις του προσωπικού.

Μια άλλη πρόταση, η οποία δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, είναι το πενθήμερο να μετατραπεί σε εξαήμερη απασχόληση. Δηλαδή να γίνει και το Σάββατο εργάσιμη ημέρα. Αυτή η πρόταση, όμως, αυξάνει το λειτουργικό κόστος των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ θα συναντήσει και τις σφοδρές αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

 

 

Η εφαρμογή του νέου ωραρίου θα αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των υπηρεσιών του Δημοσίου και του Επίσης, θα ισχύσει και για τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που απασχολούνται σε υπηρεσίες και φορείς οι οποίοι λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

 

 

exedra

 

 

Συντάκτης: halab

Δημοφιλείς

Ο καιρός

Clear

17°C

Αθήνα

Showers

16°C

Θεσσαλονίκη

Showers

12°C

Ηράκλειο

Ζώδια

 • Σχετικά Άρθρα

  Περίπου 1 δισ. ευρώ θα δοθεί για τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

  Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Κόκκαλη, σχετικά με την καθυστέρηση της καταβολής του εφάπαξ βοηθήματος από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

   

  Ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνησε ότι 663 εκατ. ευρώ θα δοθούν από την εκταμίευση της δόσης και άλλα 400 εκατ. από τον προϋπολογισμό και τα διαθέσιμα των ταμείων που έχουν συγκεντρωθεί από τη μη καταβολή των εφάπαξ τα τελευταία χρόνια.

   

  kathimerini.gr

 • Σχετικά Άρθρα

  Από πότε έως πότε πραγματοποιούνται οι εγγραφές

  Από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., με καταληκτική ημερομηνία των εγγραφών την 26η Σεπτεμβρίου.

   

   

  Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των αντίστοιχων Τμημάτων.
  Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.

   


  Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α' εξάμηνο.
  Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

   


  Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις Γραμματείες των οικείων σχολών.

   

  newsit

   

 • Σχετικά Άρθρα

  Σύμφωνα με το The Economist Intelligence Unit

  Το The Economist Intelligence Unit κατατάσσει τις πόλεις του κόσμου σύμφωνα με την ποιότητα ζωής που προσφέρουν στους κατοίκους τους αξιολογώντας στοιχεία όπως η σταθερότητα, οι παροχές υγείας, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και ασφάλεια.

   

  Ως η «καλύτερη πόλη του κόσμου» ανακηρύχθηκε, για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Μελβούρνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων πόλεων του κόσμου συμπεριλαμβάνονται τέσσερεις πόλεις της Αυστραλίας και τρεις του Καναδά.

   

  Perierga.gr - Οι καλύτερες πόλεις για να ζεις το 2014

   

   

  #
  Πόλη
  Αξιολόγηση (100=άριστα)
  1(1)
  Μελβούρνη
  97.5
  2(2)
  Βιέννη
  97.4
  3(3)
  Βανκούβερ
  97.3
  4(4)
  Τορόντο
  97.2
  =5(6)
  Αδελαΐδα
  96.6
  =5(5)
  Καλγκάρι
  96.6
  7(7)
  Σύδνεϋ
  96.1
  8(8)
  Ελσίνκι
  96.0
  9(9)
  Περθ
  95.9
  10(10)
  Όκλαντ
  95.7

   

  Στην ίδια έκθεση γίνεται αναφορά και στις χειρότερες πόλεις για να ζει κανείς. Δείτε τη σχετική λίστα με τις δέκα χειρότερες πόλεις:

   

  1. Αμπιτζάν, Ακτή Ελεφαντοστού
  2. Τρίπολη, Λιβύη
  3. Ντουαλά, Καμερούν
  4. Χαράρε, Ζιμπάμπουε
  5. Αλγέρι, Αλγερία
  6. Χαράτσι, Πακιστάν
  7. Λάγος, Νιγηρία
  8. Λιμάνι Μόρεσμπι, Παπούα Νέα Γουϊνέα
  9. Ντάκα, Μπαγκλαντές
  10. Δαμασκός, Συρία

 • Σχετικά Άρθρα

  Καμία παράταση δεν δίνει το ΥΠΟΙΚ

  Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα δώσει νέα παράταση, οπότε όσοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμα τις δηλώσεις τους θα πρέπει να το κάνουν τις επόμενες ώρες προκειμένου να μην υποστούν τις κυρώσεις.

   

  Μέχρι χθες, Κυριακή, είχαν υποβληθεί περίπου 5.550.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5.700.000 δηλώσεων. Έτσι, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, αύριο, τελευταία μέρα της προθεσμίας θα ολοκληρωθεί η κανονικά διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

   

  iefimerida

 • Σχετικά Άρθρα

  Σύμφωνα με τον Nameberry.com

  Ενδιαφέρον προκαλεί η λίστα του Nameberry.com με τα δημοφιλέστερα μωρουδιακά ονόματα για τη χρονιά που διανύουμε. Η γνωστή ιστοσελίδα με τα baby names ανακοίνωσε τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα πόσα κλικ ενδιαφέροντος είχε το καθένα από αυτά από τους χρήστες.

   

  Έτσι λοιπόν, πρώτο στην προτίμηση των γονέων έρχεται το αντρικό όνομα Άσερ με τα Ντίκλαν, Άττικους, Φιν, Όλιβερ, Χένρι και Σίλας να ακολουθούν. Στις τρεις τελευταίες θέσεις βρίσκονται τα Τζάσπερ, Μίλο και Τζουντ.

   

  Το νούμερο ένα κοριτσίστικο όνομα είναι το Ίμοτζεν ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Σάρλοτ. Στην Τρίτη και τέταρτη θέση βρίσκονται τα Ίσλα (=νησί στα ισπανικά) και Κόρα αντίστοιχα. Ακολουθούν τα Πενέλοπε, Βάϊολετ, Αμέλια, Ελεωνόρα, Χάρπερ και Κλερ.

   

  Καλές επιλογές, δε νομίζετε;

  Αγόρια:

  1. 1Άσερ
  2. Ντίκλαν
  3. Άττικους
  4. Φιν
  5. Όλιβερ
  6. Χένρι
  7. Σίλας
  8. Τζάσπερ
  9. Μίλο
  10. Τζουντ

  Κορίτσια

  1. Ίμοτζεν
  2. Σάρλοτ
  3. Ίσλα
  4. Κόρα
  5. Πενέλοπε
  6. Βάϊολετ
  7. Αμέλια
  8. Ελεωνόρα
  9. Χάρπερ
  10. Κλερ

Δημοφιλείς

Ο καιρός

Clear

17°C

Αθήνα

Showers

16°C

Θεσσαλονίκη

Showers

12°C

Ηράκλειο

Ζώδια