ΥΠΟΙΚ: Στο στόχαστρο οι μικροοφειλέτες!

ΥΠΟΙΚ: Στο στόχαστρο οι μικροοφειλέτες!

Η εφορία εκφοβίζει τους πολίτες για 30€.. Άρχισαν οι εκβιασμοί από την κυβέρνηση της δήθεν αριστεράς. 

Η κυβέρνηση της δήθεν Αριστεράς «χτυπά» και πάλι. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι χρωστούν από 30 έως και 500 ευρώ στο Δημόσιο.
Αντί να κυνηγήσει τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν και τα περισσότερα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) βάζει στο στόχαστρο τους λίγους που οφείλουν τα λιγότερα! Τι κι αν τα 66,5 δισ. από τα 86,2 δισ. ανείσπρακτων οφειλών προέρχονται από τους μεγαλοοφειλέτες, στο μάτι της εφορίας μπαίνουν οι μικροοφειλέτες!

 

Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα σταλούν e-mails από τη ΓΓΔΕ σε 50.000 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ύψους από 30 έως 500 ευρώ.
Πρόκειται για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 και υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή τους άνω του τριμήνου. Από τη ΓΓΔΕ εξαιρέθηκαν οι οφειλές σε ρύθμιση, σε αναστολή είσπραξης ή εκτέλεσης, οι οφειλές ανεπίδεκτες είσπραξης, καθώς και οι οφειλέτες κάτω των 18 ετών.


Όπως αναφέρουν παράγοντες της ΓΓΔΕ, δεν τίθεται θέμα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, οι οποίοι θα καλούνται να εισέλθουν στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας με τους προσωπικούς κωδικούς τους, για να τακτοποιήσουν την οφειλή τους.
Ωστόσο τα έσοδα που θα καταφέρει να συγκεντρώσει η εφορία είναι πολύ μικρά αφού από τα 86,298 δισ. ευρώ που ανήλθε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο την 1.1.2016 αν και το 99,9% οφείλονται από 4.299.932 φορολογούμενους με χρέη έως 1,5 εκατ. ευρώ, το συνολικό χρέος αυτών των οφειλετών ανέρχεται σε 19,735 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 22,9% των συνολικών οφειλών.


Αντίθετα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΔΕ, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών στην εφορία προέρχεται από μεγαλοοφειλέτες, που οφείλουν άνω του 1,5 εκατ. ευρώ ο καθένας. Είναι 5.221 οφειλέτες (ή το 0,1% )και οι οποίοι οφείλουν το 77,1% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή 66,564 δισ. ευρώ.


Η διάρθρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποκαλύπτεται στην απολογιστική έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2015 όπου και φαίνεται ότι το σύνολο των οφειλών αυξήθηκαν κατά 14,7% συγκριτικά με το 2014. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία, ποσά ως 3.000 ευρώ οφείλουν 3,6 εκατ. οφειλέτες, ποσά από 3.001 έως 5.000 ευρώ οφείλουν 203.295 οφειλέτες και από 5.001 έως 10.000 ευρώ οφείλουν 194.852 οφειλέτες. Χρέη μεγαλύτερα από 100 εκατ. ευρώ έχουν 62 οφειλέτες.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο τα 30,512 δισ. ευρώ (35,4%) αφορούν πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τα 16,689 δισ. ευρώ (19,3%) αφορούν ΦΠΑ, τα 15,636 δισ. ευρώ ( 18,1%) αφορούν φόρο εισοδήματος, τα 8,630 δισ. ευρώ είναι δάνεια και τα υπόλοιπα 14,232 δισ. ευρώ (17,2%) σχετίζονται με άλλες κατηγορίες φόρων.


newsbomb.gr

Συντάκτης: Nafsika Tsafonia

Δημοφιλείς

Ο καιρός

SP_WEATHER_BREEZY

11°C

Αθήνα

Scattered showers

8°C

Θεσσαλονίκη

Mostly sunny

15°C

Ηράκλειο

Ζώδια

 • Σχετικά Άρθρα

  Ο εργασίες έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, από τις 07:00 έως τις 22:00 

  Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης προχωρά στην υλοποίηση σημαντικών έργων αναβάθμισης και επέκτασης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

  Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, θα πραγματοποιηθούν σχετικές εργασίες στις υπολογιστικές υποδομές της. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, από τις 07:00 έως τις 22:00 και τα Σαββατοκύριακα 7 - 8 Νοεμβρίου και 14 -15 Νοεμβρίου 2015. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών, δεν θα είναι προσβάσιμα τα portals www.gsis.gr και www.minfin.gr και κατά συνέπεια δεν θα είναι διαθέσιμες και οι αντίστοιχες εφαρμογές του Υπουργείου.

  Οι προγραμματισμένες εργασίες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού δράσεων που χρηματοδοτούνται με πόρους του ΕΣΠΑ και του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούν στην ανάπτυξη και παραγωγική λειτουργία DATA CENTER και GCLOUD.

  Πρόκειται για θεμέλιες δράσεις για την εξέλιξη των πληροφοριακών υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης, η οποία θα αποκτήσει την υπολογιστική υποδομή για την υποστήριξη της λειτουργίας όλων των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών για την επόμενη δεκαετία.

   

  REAL

   

   

 • Σχετικά Άρθρα

  Δείτε τι ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο αρθρογράφος της Telegraph

  Ο νέος υπουργός οικονομικών είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σύμφωνα με τον Ambrose Evans-Pritchard, αρθρογράφος της αγγλικής καθημερινής εφημερίδας Telegraph. Σύμφωνα με την δημοσίευση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, θεωρεί δεδομένο το όνομα του νέου υπουργού οικονομικών και μάλιστα προβαίνει σε μια σύγκριση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει «υπέρ της Ευρώπης».

   

  Ο A Evans-Pritchard έχει μια μακρόχρονη πορεία 30 ετών στην αρθρογραφία της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας, αλλά εντύπωση προκαλεί η σιγουριά του για το ποιος είναι ο νέος ΥΠΟΙΚ, από την στιγμή που το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση.

   

  Δείτε το σχετικό tweet:

  tsakalwtos-

   

   

  Πηγή: paraskhnio.gr

 • Σχετικά Άρθρα

  Πότε θα γίνει η ανακοίνωση του νέου ΥΠΙΟΚ;

  Μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

   

  Αναλυτικά τι αναφέρει ο Γ. Σακελλαρίδης:

   

  «Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως Υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης.

   

  Ο Πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

   

  Μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του».

   

   

   

  Πηγή: paraskhnio.gr

 • Σχετικά Άρθρα

  Νέα μέτρα λόγω της τραπεζικής αργίας.

  Νέα παράταση για την καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι φορολογούμενοι εξαιτίας της τραπεζικής αργίας και των περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές.

   

  Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι «με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και την αποφυγή πρόσθετων επιβαρύνσεων από τη μη έγκαιρη πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων λόγω της από 28.06.2015 τραπεζικής αργίας, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών παρατείνονται μέχρι και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη της εν λόγω τραπεζικής αργίας».

   

  Αυτό σημαίνει ότι κατά το διάστημα που διαρκεί η τραπεζική αργία δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση με τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των κάθε είδους φορολογικών οφειλών, των οποίων οι προθεσμίες καταβολής λήγουν σε ημέρα τραπεζικής αργίας. Η ρύθμιση καταλαμβάνει και τις προθεσμίες καταβολής των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων. Εως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.

   

  Από τη Γενική Γραμματεία διευκρινίζεται επίσης ότι όλες οι δράσεις και οι αλλαγές που έχουν γίνει από τη ΓΓΔΕ αναφορικά με τη δυνατότητα καταβολής των υποχρεώσεων τόσο με μετρητά όσο και με άλλους δυνατούς τρόπους πληρωμής (web banking, καταβολή μέσω ATM, ΕΛΤΑ κ.λπ.) έγιναν με σκοπό τη διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

   

  Η διεύρυνση των δυνατοτήτων καταβολής με όλους τους διαθέσιμους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής ζητήθηκε κυρίως από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό εμπόριο και κυρίως στο εμπόριο ευπαθών προϊόντων, ειδών πρώτης ανάγκης και καυσίμων, καθώς και από πολίτες που επιθυμούν να καταβάλουν τις οφειλές τους στο πλαίσιο της ρύθμισης.

   

  Πηγή: kathimerini.gr

 • Σχετικά Άρθρα

  Δεν συντρέχουν λόγοι σοβαρής ανησυχίας.

  Δεν συντρέχουν λόγοι σοβαρής ανησυχίας αν δεν πληρώσετε την εφορία όσο μένουν κλειστές οι τράπεζες καθώς, με βάση την ΠΝΠ που κατέθεσε η κυβέρνηση, απαλλάσσει από τόκους και κυρώσεις όσους χάσουν την δόση τους.

   

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να εκδώσει και ειδική απόφαση για να μην χάνουν τη ρύθμιση χρεών όσοι έκαναν ή κάνουν μεν την αίτηση, αλλά δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν μέσα σε τρεις μέρες (και πριν ανοίξουν ξανά οι τράπεζες) την προκαταβολή τους στην εφορία.

   

  Οι πληρωμές στην εφορία θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ. Ωστόσο αν κάποιος δεν έχει -αλλά και σε κάθε περίπτωση- εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας.

   

  Καμία συνέπεια δεν θα υποστούν και όσοι δεν πληρώσουν τις μέρες αυτές τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ γα δόσεις και λογαριασμούς που λήγουν. Δεν θα επιβαρυνθούν με τόκους υπερημερίας και δεν θα τους κόψει πχ η ΔΕΗ το ρεύμα.

   

  Ποιοι έχουν κυρώσεις

  Αντιθέτως θα έχουν συνέπειες αν πχ χρωστούν και δεν έχουν να πληρώσουν άλλες εταιρίες πλην ΔΕΚΟ-δημοσίου, όπως πχ ασφαλιστικές εταιρίες. Αν κάποιος δεν έχει web banking και δεν πληρώσει το ασφαλιστήριο του αυτοκινήτου του αλλά εμπλακεί σε ατύχημα, η εταιρία μπορεί να τον θεωρήσει ανασφάλιστο (όπως και αν ελεγχθεί από την Τροχαία)

   

  Για τις πληρωμές σε ιδιώτες η κυβέρνηση δεν κάνει καμία ειδική πρόβλεψη για το ντόμινο των καθυστερήσεων που θα προκληθεί από την τραπεζική στάση. Έτσι αν κάποιου του χρωστάνε και δεν τον πληρώσουν, ο ίδιος θα έχει νομικά και συνέπειες αν δεν πληρώσει άλλους!

   

  Κυρώσεις πρόστιμα κλπ θα έχουν όμως όσοι πληρώνουν (πχ με πάγιες εντολές) υποχρεώσεις σε εταιρίες ή τράπεζες του εξωτερικού (πχ ενοίκιο ή λογαριασμό ρεύματος ή τηλεφωνίας του φοιτητή που σπουδάζει στο εξωτερικό κλπ).

   

  Τι οδηγίες δίνει η κυβέρνηση

  Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξέδωσε και χρηστικό οδηγό που προβλέπει επό των θεμάτων αυτών:

   

  Αν υπάρξουν καθυστερήσεις σε πληρωμές προς το Δημόσιο ή σε τράπεζες στο πλαίσιο ρυθμισμένων δόσεων, θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης;

   

  Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ. Σε κάθε περίπτωση εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές, δεν θα υπάρχει απώλεια της ρύθμισης.

   

  Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριο μου συμβόλαιο (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας);

   

  Οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ.

   

  Θα μπορώ να κάνω πληρωμές μέσω ίντερνετ/web banking, ή διά της τηλεφωνίας (phone banking κλπ);

  Πληρωμές μέσω ίντερνετ ή τηλεφώνου θα γίνονται κανονικά και απεριόριστα εφόσον ο λογαριασμός στον οποίο μεταφέρονται τα χρήματα είναι στην Ελλάδα.

   

  Τι θα ισχύσει για τις πάγιες εντολές πληρωμής (λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δάνειο, ενοίκιο);

  Οι πάγιες εντολές πληρωμής θα εκτελούνται κανονικά, εφόσον αφορούν πληρωμές προς λογαριασμούς στην Ελλάδα.

   

  Πηγή: epixeiro.gr

Δημοφιλείς

Ο καιρός

SP_WEATHER_BREEZY

11°C

Αθήνα

Scattered showers

8°C

Θεσσαλονίκη

Mostly sunny

15°C

Ηράκλειο

Ζώδια