Παυλόπουλος: "Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη"

Παυλόπουλος: "Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη"

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε στον Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Συνθήκη της Λωζάνης καλύπτει πλήρως όλα τα ζητήματα κάτι που την καθιστά αδιαπραγμάτευτη.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκεται αυτή την ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του, αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης, για την οποία τόνισε πως είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς καλύπτει όλα τα ζητήματα.

 

"Είμαστε εδώ εμείς οι Ελληνες για να σφίξουμε το χέρι και να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίας και όχι διχασμό και να γίνουμε η πόρτα για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ. Λόγω της ιστορίας της Ελλάδας, αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας ήταν η Συνθήκη της Λωζάνης. Για μας αυτή η συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα", δήλωσε αρχικά ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:

 

"Τα ίδια που είπα για το μέλλον της Τουρκίας ισχύουν και για τις υπόλοιπες χώρες, π.χ. ΦΥΡΟΜ, Αλβανία αλλά και εκεί υπάρχουν προϋποθέσεις. Ονόματα που προσβάλλουν την ιστορία που αποπνέουν αλυτρωτισμό δεν είναι αποδεκτά από το διεθνές δίκαιο. Οι χώρες επίσης που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο Κυπριακό ξέρετε πώς εμείς οι Ελληνες θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Ομως η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία του κράτους μέλους της ΕΕ και τι σημαίνει αυτό είναι γνωστό.

 

Εδώ είμαστε όλοι μαζί για να φτάσουμε σε λύση. Eίναι ανάγκη για τις σχέσεις μας να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας για το θέμα των προσφύγων. Εφαρμόζοντας αυτή τη συνθήκη αφού έλαχε στους δύο λαούς να έχουν τις επιπτώσεις από έναν πόλεμο που δεν επιδιώξαμε θα αποδείξουμε τα ιδεώδη που τα διαπνέουν, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού". 

Σχετικά Άρθρα