Δολοφόνοι για... 5 ευρώ

Δολοφόνοι για... 5 ευρώ

Ελλείψει στόχων, οραμάτων, ιδανικών έχει απαξιώσει τα πάντα η ελληνική κοινωνία.

Πριν από 3 μήνες περίπου, στο Β’ Νεκροταφείο στα Πατήσια, η Δώρα Ζέμπερη, άφηνε λίγα λουλούδια στον τάφο ενός φίλου της, ο οποίος έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή. Δεν ήξερε, βέβαια, ότι σε λίγη ώρα θα πήγαινε να τον… συναντήσει.

 

Ένας ναρκομανής της αφαίρεσε την ζωή με 14 μαχαιριές, για 5 ευρώ και ένα κινητό κι ενώ αρχικά είχε παραδεχθεί την ενοχή του, ξαφνικά… αποφάσισε να αλλάξει την κατάθεσή του, λέγοντας ότι τον έβαλαν άλλοι να την σκοτώσει, επειδή η κοπέλα ήταν εφοριακός και τους είχε βλάψει.

 

Μάλιστα, του έδωσαν 6.000 ευρώ προκαταβολή και μετά την «δουλειά» θα του έδιναν άλλες 24.000.

 

Ένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα είχε κάποιες απορίες.

 

Γιατί δεν το είπε από την αρχή στον ανακριτή και σήκωσε όλο το βάρος πάνω του; Θα πήγαινε να πουλήσει το κινητό για 20 ευρώ, την στιγμή που θα έπαιρνε 30.000; Φυσικά και όχι!

 

Είναι εμφανές. Τρεις μήνες στη φυλακή κατάλαβε ότι δεν γλιτώνει τα ισόβια και προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί, όμως δεν μπορεί! Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Ας σταματήσει, λοιπόν, τα σενάρια και ας πληρώσει για τις πράξεις του, για να ησυχάσει και η ψυχή της άτυχης Δώρας.

 

Το θέμα είναι ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Φταίει η οικονομική κρίση; Μέχρι ένα βαθμό ναι, όμως η αιτία είναι πολύ βαθύτερη. Αν φτάσεις στο σημείο να σκοτώσεις για 5 ευρώ, σημαίνει ότι απαξιώνεις εντελώς την ανθρώπινη ζωή.

 

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Ελλείψει στόχων, οραμάτων, ιδανικών έχει απαξιώσει τα πάντα. Ακόμα και την ίδια την ζωή. Και δεν μιλάω, βέβαια, για τον συγκεκριμένο ναρκομανή, που κι αυτός προϊόν της κοινωνίας, που ζούμε είναι, αλλά για όλους τους… καθώς πρέπει, που κάθονται μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης και κριτικάρουν τα πάντα, εκτός από τον εαυτό τους.

 

Το έχω ξαναπεί και σε άλλο σχολιασμό μου. Δεν μας εντυπωσιάζει τίποτα πλέον. Ούτε καν η αφαίρεση της ζωής ενός ανθρώπου. Σε μία εβδομάδα θα το έχουν ξεχάσει οι πάντες, σαν να μην έγινε ποτέ!

 

Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, τρόπο σκέψης, τρόπο ζωής γενικότερα, θα συνεχίσουμε να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων ακραίων γεγονότων.

Σχετικά Άρθρα