Αυτή είναι η καλύτερη χώρα για να πεθάνεις

Αυτή είναι η καλύτερη χώρα για να πεθάνεις

Έρευνα του Economist Intelligence Unit για την Ποιότητα Θανάτου στον πλανήτη

Η Βρετανία είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να αφήσει κανείς την τελευταία του πνοή. Νέα έρευνα του Economist Intelligence Unit για την Ποιότητα Θανάτου διαπιστώνει ότι επί συνόλου 80 χωρών το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες ανακούφισης πόνου και παρηγορητικής αγωγής στον κόσμο. Επιπλέον, η Βρετανία διακρίνεται για τους ξενώνες της και το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Αρκετές φιλανθρωπικές οργανώσεις χαρακτήρισαν θετικό το πόρισμα της έρευνας, αλλά έσπευσαν να υπενθυμίσουν δεν χαίρουν όλοι οι πολίτες τις ίδιες υγειονομικές παροχές και υπηρεσίες περίθαλψης.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, όπως επίσης την ποιότητα του περιβάλλοντος στα νοσοκομεία, τον αριθμό του προσωπικού που τα στελεχώνουν και τα προσόντα του, καθώς επίσης το κόστος και την ποιότητα της παρηγορητικής φροντίδας, συμπληρώνουν τη δεκάδα οι: Ιρλανδία, Βέλγιο, Ταϊβάν, Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ και Γαλλία.

Η χειρότερη χώρα για να πεθάνει είναι η Κίνα, με την Μποτσουάνα, το Ιράν και τη Γουατεμάλα να την ακολουθούν στις πολύ κακές επιδόσεις. Στην ίδια κατηγορία, βρίσκονται επίσης χώρες όπως η Μιανμάρ, η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες, το Μπανγκλαντές και το Ιράκ. Για την ακρίβεια, μόλις 34 από τις συνολικά 80 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα αποδείχθηκε ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να παράσχουν ποιότητα και στον θάνατο.

Ωστόσο στη φετινή λίστα ευχάριστη έκπληξη αποτελούν ορισμένες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπως η Μογγολία και ο Παναμάς, οι οποίες κατέλαβαν μία αξιοπρεπή θέση (28η και 31η αντίστοιχα), παρά τις όποιες αδυναμίες των συστημάτων υγείας. Στην περίπτωση της Μογγολίας συγκεκριμένα, αναφέρει ο Guardian, σπουδαίο ρόλο έπαιξε η συνδρομή ενός μόνο ιδιώτη γιατρού, ο οποίος έδωσε ώθηση στην ανακουφιστική και παρηγορητική αγωγή.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 56η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.  Μαζί με την τελευταία Κίνα και την 41η Ουγγαρία περιλαμβάνεται στις χώρες όπου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ραγδαία η ανάγκη για παρηγορητική αγωγή τα επόμενα χρόνια, οπότε οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας θα είναι μονόδρομος προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες.

 

athensvoice