6 καθημερινές συνήθειες που είναι το ίδιο βλαβερές με το κάπνισμα

6 καθημερινές συνήθειες που είναι το ίδιο βλαβερές με το κάπνισμα

Το να μην καπνίζετε δεν σημαίνει πως δεν διατρέχετε κανένα άλλον κίνδυνο στην καθημερινότητά σας

 

Μία καινούργια έρευνα έδειξε πως οι παρακάτω συνήθειες είναι εξίσου βλαβερές με το να καπνίζει κανείς, ειδικά αν γίνονται τακτικά και στο σύνολό τους.

Οι 6 ακόλουθες ανθυγιεινές  συνήθειες όχι μόνο σας εκθέτουν στους ίδιους κινδύνους με το κάπνισμα, αλλά επίσης προκαλούν ισοδύναμα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου με αυτά του καπνίσματος.

Το θετικό είναι πως με μερικές τροποποιήσεις στη καθημερινή σας ζωή, θα απαλλαγείτε από αυτές μία για πάντα.

1. Η πολύωρη καθιστική ζωή

alt
Ακόμη και αν ασκείστε που και που, το να κάθεστε  πολλές ώρες στο αμάξι ή στο γραφείο μπορεί να σας προκαλέσει πολυάριθμα προβλήματα υγείας -κυρίως κινητικά-. Ακόμη και αν η δουλειά δεν σας επιτρέπει να είστε για πολλές ώρες όρθιοι, φροντίστε να κάνετε μικρά τακτικά διαλείμματα εκτός γραφείου.

2. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος και τυριών

alt
Οι πρωτεΐνες από το κρέας και το τυρί είναι πλούσιες σε IGF-1, μία ουσία που αυξάνει τους κινδύνους ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, οι μεσήλικες που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο από αυτούς που καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα, αλλά είναι επιρρεπείς στο κάπνισμα.

3.Το μαγείρεμα με φυσικό αέριο

alt
Κάθε φορά που κάποιος μαγειρεύει με φυσικό αέριο παίρνει μια επιπλέον δόση μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του αζώτου και φορμαλδεΰδης, ρυπαντές που εισπνέουν και όσοι καπνίζουν.

4. Το μαγείρεμα με λάθος ελαιόλαδο

alt
Έρευνες σε εστιατόρια  έδειξαν πως το μαγείρεμα με σογιέλαιο και όχι παρθένο ελαιόλαδο, συντελεί στην απελευθέρωση αρωματικών και σωματιδίων που υπάρχουν και στα τσιγάρα.

5. Το τεχνητό μαύρισμα

alt
Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού της Αμερικάνικης Ιατρικής Ένωσης, εκτιμήθηκε πως 42.000 περιπτώσεις καρκίνου στις ΗΠΑ οφείλονταν σε συστηματική χρήση σολάριουμ, έναντι 226.000 του καπνίσματος

6. Η έλλειψη ύπνου

alt
Η χρόνια στέρηση ύπνου προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκία, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και εμφράγματα. Μελέτη στις ΗΠΑ απέδειξε πως τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω υπερβολικής κούρασης είναι ίσα με αυτά του καπνίσματος.


Πηγή: iefimerida