Σε δωρεά ωαρίων καταφεύγουν οι Ελληνίδες για έξτρα εισόδημα

Σε δωρεά ωαρίων καταφεύγουν οι Ελληνίδες για έξτρα εισόδημα

Η δωρεά ωαρίων στην Ελλάδα είναι πλέον πολύ διαδεδομένη και έχει πάρει εντυπωσιακή έκταση

Πώς όμως προέκυψε αυτό; Είναι απλό. Το να γίνει μια γυναίκα δότρια ωαρίων έχει και ψυχολογικό και οικονομικό όφελος. Οι δότριες βοηθούν άτεκνα ζευγάρια και αμείβονται ανάλογα για αυτή τους την προσφορά.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελούσε για δεκαετίες ένα θέμα ταμπού στις πιο συντηρητικές κοινωνίες και ελάχιστες γυναίκες έπαιρναν την απόφαση να προβούν στη δωρεά ωαρίων είτε για ηθικούς λόγους, είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Τα τελευταία χρόνια όμως, το θέμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει "απενοχοποιηθεί" αφού έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι πρόκειται για μια ιατρική μέθοδο που με τη συμβολή της επιστήμης, δίνει τη δυνατότητα σε άτεκνα ζευγάρια να αποκτήσουν το παιδί που τόσο επιθυμούν.

Πρόκειται για τα ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν αλλά δεν αποφασίζουν και να καταφύγουν στην υιοθεσία ενός "ξένου" παιδιού, αφού επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί που θα είναι αποτέλεσμα και δικού τους γενετικού υλικού. Η δωρεά και λήψη ωαρίων τους προσφέρει αυτή τη δυνατότητα καθώς η μητέρα λαμβάνει μεν το ωάριο από τη δότρια, έχει τη δυνατότητα όμως να κυοφορήσει η ίδια το έμβρυο, το οποίο αναπτύσσεται και τρέφεται από αυτή.

Είναι η δωρεά ωαρίων μία εύκολη διαδικασία όμως; Τι πλεονεκτήματα κρύβει για τη δότρια; Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Δρ. Στέλιος Γρηγοράκης, διευθυντής του ομίλου “Womens Care”, μέσα από μια σύντομη συνέντευξη, απαντάει, με απλό τρόπο, σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τη δωρεά ωαρίων.

-Είναι η δωρεά ωαρίων μια πολύπλοκη διαδικασία ή μια «εύκολη υπόθεση»;

- Η διαδικασία είναι απλή και σχετικά γρήγορη. Γίνονται κάποιες ενέσεις που ξεκινούν τη 2η ημέρα του κύκλου και για διάστημα 9 ημερών κι έπειτα μέσα σε 20’ με τη χρήση μέθης, λαμβάνονται τα ωάρια.

-Είναι επώδυνη για τη δότρια; Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών;

-Η δωρεά ωαρίων δεν είναι επικίνδυνη ούτε επώδυνη για τη δότρια. Δεν επηρεάζει τη γονιμότητά της, με την προϋπόθεση ότι η όλη διαδικασία γίνεται από γυναικολόγο αναπαραγωγής σε εξειδικευμένο κέντρο εξωσωματικής. Οι συνήθεις επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν προσωρινή κολπική αιμορραγία, που είναι όμως εύκολα αντιμετωπίσιμη, πόνο στίς ωοθήκες από υπερβολική παραγωγή ωαρίων ( υπερδιέγερση )καθώς και μικρή λήψη βάρους λόγω κατακράτησης υγρών.

-Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η πιθανή δότρια;

-Η δότρια πρέπει να είναι ηλικίας 19-31 ετών, να μην έχει στίγμα, κυστική ίνωση, ηπατίτιδα Β ή C, HIV και σύφιλη, να είναι κανονικού βάρους και να έχει φυσιολογικό καρυότυπο.

-Τηρείται το απόρρητο προσωπικών δεδομένων στη δωρεά ωαρίων;

-Η δωρεά ωαρίων είναι ανώνυμη δια νόμου. Η λήπτρια μπορεί να μάθει μόνο στοιχεία σχετικά με το χρώμα τών μαλλιών, τών ματιών, του δέρματος, το επάγγελμα και το ύψος της δότριας.

-Γιατί μία γυναίκα να γίνει δότρια ωαρίων; Τι πλεονεκτήματα υπάρχουν;

-Είναι σπουδαία υπόθεση να μπορείς να προσφέρεις βοήθεια στους συνανθρώπους σου και πολύ μεγάλη η ηθική ικανοποίηση να ξέρεις ότι έχεις συμβάλει στο να αποκτήσουν δυο άνθρωποι το μεγαλύτερο δώρο, να γίνουν γονείς. Γι’ αυτό άλλωστε είναι υψηλή η αμοιβή για τις δότριες. Επιπλέον τους παρέχονται εξειδικευμένες εξετάσεις υψηλού κόστους εντελώς δωρεάν.

-Πόσες φορές μπορεί η δότρια να επαναλάβει τη διαδικασία;

-Μία γυναίκα μπορεί να δωρίσει ωάρια μέχρι 3 φορές τον χρόνο καί οχι πάνω από 6 φορές συνολικά.

Ατάκα της ημέρας