Γιατί μαλώνουν τα αδέρφια;

Γιατί μαλώνουν τα αδέρφια;

Η μεγάλη διαφορά ηλικίας συχνά προκαλεί διαφωνίες εξαιτίας των διαφορετικών επιθυμιών του κάθε παιδιού.

Το φαινόμενο του να μαλώνουν τα αδέρφια παρατηρείται σε κάθε σπίτι. Είτε τα παιδιά είναι του ίδιου φύλου είτε διαφορετικού οι τσακωμοί δεν λείπουν. Τα αδέρφια στις πιο μικρές ηλικίες συνήθως μαλώνουν επειδή δεν ξέρουν να μοιράζονται ούτε τα παιχνίδια τους και φυσικά ούτε την αγάπη των γονιών τους.

 

Μόλις η διαφορετικότητα γίνει αντιληπτή στα μάτια τους, ζηλεύουν το ένα το άλλο, είτε για λόγους που αφορούν στη φύση τους (ο αδερφός μου είναι πιο μεγάλος, πιο ψηλός, πιο έξυπνος, πιο όμορφος από μένα κτλ), είτε για λόγους που αφορούν στην αντιμετώπιση που έχουν από τους γονείς τους (ο αδερφός μου είναι το καλομαθημένο παιδί, το καμάρι των γονιών, εγώ είμαι το κακό παιδί).

 

Σημαντικό ρόλο στις παιδικές συγκρούσεις έχουν οι διαφορετικοί χαρακτήρες που έχει κάθε παιδί και η ξεχωριστή προσωπικότητα που αναπτύσσει.

 

Η μεγάλη διαφορά ηλικίας συχνά προκαλεί διαφωνίες εξαιτίας των διαφορετικών επιθυμιών του κάθε παιδιού αλλά και η κοντινή ηλικία μπορεί να κάνει τα παιδιά να τσακώνονται μιας και η διεκδίκηση ίδιων πραγμάτων δημιουργεί ένταση μεταξύ τους.

 

Οι γονείς μπορούν να συμβάλουν δυναμικά στην επίτευξη ενός ειρηνικού περιβάλλοντος. Για την αποφυγή των εντάσεων αρκεί να αποφύγουν 5 επικίνδυνα λάθη που συχνά παρατηρούνται και κάνουν τα αδέρφια να μαλώνουν:

- Βάζουν ταμπέλες στα παιδιά τους

- Δίνουν το παράδειγμα

- Αποτρέπουν τους καυγάδες

- Ξεχωρίζουν τα παιδιά τους

- Αδιαφορούν μπροστά στους τσακωμούς των παιδιών τους