Τα “χαμένα” Μουντιάλ της Ωκεανίας και η “αδικία” των μπαράζ

Τα “χαμένα” Μουντιάλ της Ωκεανίας και η “αδικία” των μπαράζ

Η Νέα Ζηλανδία κινδυνεύει να μείνει εκτός Μουντιάλ με μία ήττα και ο προπονητής της, Άντονι Χάντσον, ανακίνησε το θέμα της “αδικίας” των μπαράζ στη ζώνη της Ωκεανίας.

Η διαδικασία των μπαράζ, σε όποια διοργάνωση κι αν εφαρμόστηκε ή εφαρμόζεται ακόμα, δίχαζε ανέκαθεν τόσο τους άμεσα εμπλεκόμενους (παίκτες, προπονητές, παράγοντες ομάδων), όσο και τους έμμεσα (φιλάθλους).

 

 Είναι δυνατόν, να διακυβεύεται η πρόκριση σε μια διοργάνωση όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο, σε δύο ενενηντάλεπτα;

 

Οι απαντήσεις που θα δοθούν, σίγουρα θα ποικίλουν.

 

Ωστόσο, το βέβαιο είναι πως ο προπονητής της Νέας Ζηλανδίας, Άντονι Χάντσον, θα ήταν αρνητικός.

 

Βλέπετε, η ομάδα του, ολοκλήρωσε την διαδικασία των προκριματικών της ζώνης της Ωκεανίας, όντας αήττητη.

 

Όμως, στα μπαράζ, παίζει με το Περού και με το 0-0 εντός έδρας, οι πιθανότητές της για πρόκριση εναποθέτονται στη ρεβάνς, που θα διεξαχθεί τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας).

 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό, να αποκλειστεί, εξαιτίας μίας και μόνο ήττας.

 

«Δώσαμε 11 αγώνες, με οκτώ νίκες και τρεις ισοπαλίες, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να πάμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε ο Χάντσον.

 

Με μια πρώτη ανάγνωση, έχει απόλυτο δίκιο. Οι... αντιφρονούντες, θα πουν ότι οι αντίπαλοί της ήταν τόσο αδύναμοι, που θα μπορούσε να προκριθεί και με την U19.

 

Ούτε αυτοί έχουν άδικο, αφού η Νέα Ζηλανδία, στην οποία αγωνίζεται ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Κώστας Μπαρμπαρούσης, αντιμετώπισε τη Νέα Καληδονία και τα Νησιά Φίτζι και πέρασε στα playoffs το εμπόδιο των Νήσων Σολομώντα.

 

Ουσιαστικά λοιπόν, το Περού, είναι το μοναδικό “αξιοσέβαστο” εμπόδιο που καλείται να υπερβεί για να βρεθεί στα γήπεδα της Ρωσίας, χωρίς να ευθύνεται φυσικά η ίδια για τη δυναμικότητα των άλλων χωρών.

 

Προ ετών, το ίδιο “πρόβλημα” αντιμετώπισαν και οι Αυστραλοί, οι οποίοι το “έλυσαν” με την μετακόσμισή τους στη ζώνη της Ασίας, όπου ναι μεν οι αντίπαλοι είναι πιο ισχυροί, αλλά η σειρά των αγώνων είναι μεγαλύτερη και επιτρέπει να “ονειρεύονται” την απευθείας πρόκριση.

 

Η μεταγραφές “χωρών' σε άλλες ζώνες και η “δικαίωση” που έρχεται

 

Μια από τις αιτίες του προβλήματος που δημιουργεί “γκρίνια” στον εκάστοτε “κυρίαρχο”, της ζώνης της Ωκεανίας, είναι ότι η Ομοσπονδία της (OFC) αριθμεί μόλις 11 μέλη και άλλα τρία δόκιμα.

 

Έτσι, εκ των πραγμάτων, οι προκριματικοί αγώνες διεξάγονται σε “στενό κύκλο”, καθώς ακόμη και το Γκουάμ και οι Βόρειες Μαριάνες, επέλεξαν την ζώνη της Ασίας. 

 

Η “δικαίωση” της Ωκεανίας, αναμένεται να αργήσει λίγο ακόμη, αλλά θα έρθει εκτός απροόπτου στο Μουντιάλ του 2026, όπου οι ομάδες της τελικής φάσης θα αυξηθούν σε 46, με την Ωκεανία να “καπαρώνει” μία θέση, δίνοντας τέλος σε πολλά χρόνια... φαγούρας.

 

Το ερώτημα πάντως, όποιες αποφάσεις κι αν ληφθούν στο μέλλον, θα παραμένει το ίδιο:

 

“Τελικά τα μπαράζ αποτελούν ευκαιρία για μια καλή ομάδα να “διορθώσει” κάποιο λάθος της κατά τη διάρκεια μιας σειράς αγώνων ή μια ευκαιρία για μια μέτρια ομάδα να κερδίσει ένα σπουδαίο έπαθλο;

Σχετικά Άρθρα