Από τον Τζελάλ Μπαγιάρ στον Ταγίπ Ερντογάν - VIDEO

Από τον Τζελάλ Μπαγιάρ στον Ταγίπ Ερντογάν - VIDEO

Το E-magazino.gr θυμάται 14 επισκέψεις Αμερικανών και Ευρωπαίων ηγετών στην Ελλάδα από το 1952 μέχρι σήμερα.

Η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα (η δεύτερη καθώς είχε έρθει πάλι  στη χώρα μας το 2010), είναι σε εξέλιξη και η Ελλάδα έχει βρεθεί στο κέντρο της επικαιρότητας στην Ευρώπη, και όχι μόνο.

 

Το E-magazino.gr κάνει ένα flash back και θυμάται 14 επισκέψεις Αμερικανών και Ευρωπαίων ηγετών στην Ελλάδα από το 1952 και τον Τούρκο Πρόεδρο Τζελάλ Μπαγιάρ, τις τρεις επισκέψεις  της Ανγκελα Μερκελ, τον Βλαντιμιρ Πούτιν, τον Φρανσουά Ολάντ, τον Εμάνουελ Μακρόν, μέχρι και τη συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι που προηγήθηκε αυτής του Ταγίπ Ερντογάν.

 

1. ΤΖΕΛΑΛ ΜΠΑΓΙΑΡ, 1952. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Στις 2 Δεκεμβρίου 1952 φτάνει στην Ελλάδα ο Τζελάλ Μπαγιάρ. Ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα μας. Μία ιστορική επίσκεψη που είχε θεωρηθεί ως το έναυσμα της καθιέρωσης καλών και στενών σχέσεων φιλίας και γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέπτεται την Καβάλα, την Ξάνθη και την Κομοτηνή συνοδευόμενος από τους βασιλείς, Παύλο και Φρειδερίκη αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που έρχονταν στην Ελλάδα. Είχε επισκεφτεί την Δυτική Θράκη και το 1938 αυτή τη φορά ως Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

 

2. ΝΤΟΥΑΪΤ ΑΙΖΕΝΧΑΟΥΕΡ, 1959. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ.

Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, 34ος Αμερικανός πρόεδρος, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1959, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Mamie Geneva Doud. Τον είχε υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο βασιλιάς Παύλος. Κατά την επίσκεψη του είχε κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και είχε φωτογραφηθεί στην Ακρόπολη. Χιλιάδες Ελληνες τον είχαν υποδεχθεί με χειροκροτήματα και ροδοπέταλα. «Σε αυτό το κοινοβούλιο, έρχομαι με το μήνυμα του θαυμασμού και του σεβασμού από τον Αμερικανικό λαό προς τον ελληνικό. Οι Ελληνες και οι Αμερικανοί μοιράζονται την ίδια βαθιά αφοσίωση στην ειρήνη» είχε πει σε ομιλία του στη Βουλή.

 

 

 

3. ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ, 1991. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ

Το καλοκαίρι του 1991, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος έρχεται στην Ελλάδα και σε αντίθεση με την αποθέωσε που έτυχε ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, η υποδοχή του δεν ήταν φιλόξενη.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, χιλιάδες Ελληνες στους δρόμους, πορείες, επεισόδια. Από την προηγούμενη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα είχαν μεσολαβήσει το Κυπριακό, η Δικτατορία και το Πολυτεχνείο, στα οποία η αμερικανική διπλωματία είχε διαδραματίσει καταφανή ρόλο. Στο αεροδρόμιο τον είχε υποδεχθεί ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής.  Στις 18 Ιουλίου ο Τζορτζ Μπους είχε μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ανδρέα Παπανδρέου.

 

 

 

4. ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ, 1999. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ

Το διήμερο 19 και 20 Νοεμβρίου 1999 επισκέπτεται την Ελλάδα ο Μπιλ Κλίντον, οχτώ μήνες από την έναρξη των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία και δύο μέρες μετά την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ κρατώντας από το χέρι την Χίλαρι Κλίντον, αποβιβάστηκε από το προεδρικό αεροπλάνο. Συνοδεύονταν επίσης, από την κόρη του Τσέλσι, και την υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ. «Ηρθα ως φίλος της Ελλάδας και ανυπομονώ να γνωρίσω την ελληνική φιλοξενία» είχε πει στους Ελληνες που τον είχαν αποθεώσει, λέγοντας μάλιστα, τη λέξη «φιλοξενία» στα ελληνικά. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Είχε προηγηθεί δύο χρόνια νωρίτερα, μια επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον με την κόρη της Τσέλσι στην Ελλάδα, χωρίς τον Μπιλ Κλίντον.

 

 

 

 

5. ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ, 2007, ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Στις 20 Ιουλίου 2007, η Ανγκελα Μερκελ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή που την είχε δεξιωθεί στο σπίτι του στη Ραφήνα με τη φροντίδα της συζύγου του Νατάσας Παζαϊτη. «Εχετε 4% ρυθμό ανάπτυξης. Αυτό για μας είναι απλά ένα όνειρο» είχε πει». Ενα όνειρο, που λίγα χρόνια αργότερα, είχε μετατραπεί σε εφιάλτη.

Η ατζέντα των δύο ηγετών περιλάμβανε συζητήσεις για το Κυπριακό, το ζήτημα του Κοσόβου, τη μεταρρυθμιστική ευρωπαϊκή συνθήκη, την «πρόκληση ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τα Eurofighter»  αλλά και την ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων.  Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε πει «όχι» για τα πανάκριβα Eurofighter και τα ελαττωματικά υποβρύχια και κάποιοι λένε ότι τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση του.

 

6. ΝΙΚΟΛΑ ΣΑΡΚΟΖΙ, 2008. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Στις 6 Ιουνίου 2008, ο Νικολά Σαρκοζί έρχεται στην Ελλάδα και απευθύνει μια εγκάρδια ομιλία στην ελληνική βουλή. Ο Γάλλος Πρόεδρος θυμίζει ότι έχει αίμα ελληνικό και πολλούς συγγενείς στη Θεσσαλονίκη. «Οταν ο παππούς μου, τον οποίο λάτρευα, άφησε τη Θεσσαλονίκη, την οποία λάτρευε, ήταν πολύ νέος και σίγουρα δεν φανταζόταν ποτέ ότι ο εγγονός του θα επέστρεφε μερικές δεκαετίες αργότερα στην Ελλάδα ως Πρόεδρος, μάλιστα, της Γαλλικής Δημοκρατίας και θα μιλούσε στη Βουλή των Ελλήνων» θα πει ο Νικολά Σαρκοζί και θα προσθέσει: «Οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται σ’ εμάς». Λίγο αργότερα, θα υπογράψει με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κοινή διακήρυξη για συνεργασία στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.

 

7. ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ, 2012. ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Στις 9 Οκτωβρίου 2012, 18 μήνες μετά το πρώτο Μνημόνιο, η Ανγκελα Μέρκελ έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα.  «Δεν είμαι δασκάλα να βάζω βαθμούς. Ήρθα για να συμβουλεύσω». Πρωθυπουργός την περίοδο εκείνη ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Στην κορυφή της ατζέντας για την Ελλάδα βρίσκεται η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ καθώς και το θέμα της διετούς επιμήκυνσης.

 

 

 

8. ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ, 2013. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Στις 19 Φεβρουαρίου 2013, σε μία μνημονιακή Ελλάδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, έρχεται στην Ελλάδα για να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά και να εκφράσει την στήριξη της Γαλλίας, αλλά και τη διάθεση για επενδύσεις υποστηρίζοντας ότι πολλές γαλλικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για τις αποκρατικοποιήσεις.

«Ηρθα για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα» δηλώνει ο Φρανσουά Ολάντ που τονίζει ότι η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό της Γαλλίας και υποστηρίζει ότι προσπάθησε να πείσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

 

9. ΑΝΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ, 2014. ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Στις 11 Απριλίου 2014, η Ανγκελα Μέρκελ έρχεται για Τρίτη φορά στην Ελλάδα, πάλι με Πρωθυπουργό τον Αντώνη  Σαμαρά. Η Ελλάδα μόλις έχει βγει στις αγορές και η γερμανίδα καγκελάριος δίνει συγχαρητήρια στον Ελληνα Πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι η εμπιστοσύνη επέστρεφε στη χώρα μας. Ο Αντώνης Σαμαράς απαντάει με σιγουριά ότι «η Ελλάδα τα κατάφερε και η χώρα μπαίνει στην ανάκαμψη».

Τα χαμόγελα σε ένα ειδυλλιακό γεύμα κάτω από την Ακρόπολη, περίσσευαν και πολλοί τα ερμήνευσαν ως σημάδι ότι τα πράγματα πήγαιναν καλά.

 

 

 

10. ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΛΑΝΤ, 2015. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Γαλλίας έρχεται ξανά στην Ελλάδα. Πρωθυπουργός έχει αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας. «Η επίσκεψή μου, είναι επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας. Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει» θα πει ο Γάλλος πρόεδρος.

Ερωτηθείς για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ' αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».

 

11. ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ, 2016. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΡΩΣΙΑΣ.

Στις 28 Μαϊου ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έρχεται στην Ελλάδα. Στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια ανάμεσα στις δύο χώρες και συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να δοθεί έμφαση και στη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων. «Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

 

12. ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ, 2016. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 16 Νοεμβρίου 2016 και έγινε ο 4ος πρόεδρος των ΗΠΑ που έρχεται στην Ελλάδα.

Στον λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο facebook ανέβηκε ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού και 30 δευτερολέπτων όπου ο Μπαράκ Ομπάμα απευθύνεται σε όλον τον κόσμο ενώ ταυτόχρονα παίζονται πλάνα από την επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο αλλά και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Ένα από τα πλεονεκτήματα του να είσαι πρόεδρος είναι ότι έχεις τη δυνατότητα να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο, να συναντάς διαφορετικές κουλτούρες και να έρχεσαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Έχουμε πίσω μας τον Παρθενώνα, την Ακρόπολη και ένα μέρος της Αθήνας. Εδώ στην Αθήνα ξεκίνησαν να αναπτύσσονται ιδέες όπως η δημοκρατία και η έννοια του πολίτη. Όταν επισκέπτεσαι ένα μέρος σαν αυτό καταλαβαίνεις καλύτερα την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό για τον πρόεδρο των ΗΠΑ να στέλνει μήνυμα για το πόσο σημαντική είναι η πολιτιστική κληρονομιά μιας χώρας» λέει, μεταξύ άλλων ο Μπαράκ Ομπάμα.

 

 

 

13. εμανουελ μακρον, 2017. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑΣ.

Στις 7 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Μπριζίτ, επισκέπτεται την Ελλάδα.

Με τον Ελληνα Πρωθυπουργό έθεσαν στο επίκεντρο τις επενδύσεις και συζήτησαν με Ελληνες και Γάλλους επιχειρηματίες σε στρογγυλή τράπεζα στο Ιδρυμα Νιάρχος. «Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση» τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος και είπε μπορεί να εγγυηθεί τη φιλική στάση της Γαλλίας, τη στήριξη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ενώ διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει η Γαλλία να βοηθά την Ελλάδα για να βγει από την κρίση. Αναφορικά με την παρουσία γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, σχολίασε. «Ημασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ».

  

14. ΠΑολο ΤζεντιλΟνι, 2017. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Με αφορμή το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στην Κέρκυρα, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι επισκέπτεται τη χώρα μας στις 14 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από έξι υπουργούς του και θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Μαζί τους θα βρεθούν και εκπρόσωποι ενεργειακών εταιριών με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά όπως η Edison, η ΕΝΙ, η Enel αλλά και εταιριών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις όπως η Snam.

Σχετικά Άρθρα