Τον γύρο (μας) δεν θα τον ξαναενοχλήσεις. Τον γύρο!

Τον γύρο (μας) δεν θα τον ξαναενοχλήσεις. Τον γύρο!

Δεν πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση για το κεμπάπ και τον γύρο

Για νόλις τρεις ψήφους, το ψήφισμα που ζητούσε να απορριφθεί η πρόταση της Κομισιόν για συνέχιση της χρήσης πρόσθετων φωσφορικών αλάτων στον κατεψυγμένο γύρο δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία των 376 ευρωβουλευτών Το ψήφισμα που κατατέθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων έλαβε 373 ψήφους υπέρ, 272 κατά και 30 αποχές, ωστόσο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων.

 

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί πλέον να επιτρέψει τη χρήση φωσφορικού οξέος, διφωσφορικών, τριφωσφορικών και πολυφωσφορικών αλάτων (Ε 338-452) στον κατεψυγμένο γύρο (όλα τα είδη κρέατος).

 

Η Επιτροπή είχε προτείνει να επιτραπεί η χρήση του φωσφορικού άλατος στο κατεψυγμένο κρέας, για να εναρμονιστεί με την τρέχουσα πρακτική. Αυτή η χημική ουσία θεωρητικά απαγορεύεται να χρησιμοποιείται, αλλά ο κανόνας σπανίως εφαρμόζεται. Τα φωσφορικά άλατα επιτρέπονται σε ορισμένα είδη λουκάνικων. Φυσικές πηγές φωσφορικών αλάτων είναι ορισμένα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως τα κρέατα, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρήση φωσφορικών αλάτων απαιτείται προκειμένου να σχηματιστεί μια πρωτεϊνική μεμβράνη που συγκολλάει τα κομμάτια κρέατος και επιτρέπει έτσι την ομοιόμορφη ψύξη και το ψήσιμό τους.

Σχετικά Άρθρα