Τσίπρας: «Διεκδικούμε κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία έναντι όλων»

Τσίπρας: «Διεκδικούμε κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία έναντι όλων»

Ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν, σήμερα (19/01), με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τόνισε ότι, όσον αφορά στο Σκοπιανό, η ελληνική θέση στοχεύει σε μια κοινά αποδεκτή και σύνθετη ονομασία έναντι όλων.

 

«Η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης. Διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος με μία κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων. Μετά την πολιτική αλλαγή στη γειτονική χώρα, βλέπουμε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να κάνει βήματα. Μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

 

Εξήρε, μάλιστα, τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου: «Με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας».

 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην απαρχή του Σκοπιανού: «Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Τότε που η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και η χώρα, είχε την ατυχία να έχει ως Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Σαμαρά, ο οποίος προτίμησε να οικοδομήσει την προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, με τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τη χώρα. Οι κραυγές και ο παροξυσμός είναι χαρακτηριστικό των πατριδοκάπηλων αλλά μόνο ο διάλογος και η νηφαλιότητα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα».

 

Έκανε, δε, και επίθεση στη Ν.Δ. και στον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ο αρχηγός της Ν.Δ. προσθέτει τον τελευταίο καιρό στον παλμαρέ των “επιτυχημένων” παρεμβάσεών του και μια στάση εθνικής επιπολαιότητας. Αντιμετωπίζει το μείζον εθνικό θέμα με όρους μικροκομματικής μιζέριας. Προφανώς δεν τον αφορά το αν η χώρα θα ξεφορτωθεί τα βάρη που της φόρτωσε ο κ. Σαμαράς το 1992, αλλά να συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια μικροκομματικής κατανάλωσης. Λέει αντιφατικά πράγματα. Μιλά για Βουκουρέστι, αλλά στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια. Τη μία μιλά για τον Καραμανλή, την άλλη για τον Σαμαρά, τη μια επαινεί τη στάση του πατέρα του την άλλη τη στάση εκείνου που ανέτρεψε τον πατέρα του. Σε τόσο κρίσιμα ζητήματα ουδείς μπορεί να δοξαστεί κρυπτόμενος. Το ονοματολογικό δεν είναι ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης. Θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα να πάρει θέση όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτόν».

Σχετικά Άρθρα