Σοβαρές προκλήσεις του Γιλντιρίμ κατά την συνέντευξη με τον Τσίπρα - VIDEO

Σοβαρές προκλήσεις του Γιλντιρίμ κατά την συνέντευξη με τον Τσίπρα - VIDEO

Οι «παραβιάσεις» των ελληνικών μαχητικών και η επιστροφή των «οκτώ».

Προκλητικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην κοινή συνέντευξη τύπου τόσο για το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, όσο και για το θέμα των 8 Τούρκων πραξικοπηματιών.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι: «Δεν ήταν πάντα εφικτή η υλοποίηση της ατζέντας μεταξύ των δυο χωρών με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις. Η θετική ατζέντα πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμού χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν».

 

Ο Γιλντιρίμ απάντησε: «Η προσπάθεια για αποφυγή παραβιάσεων και εντάσεων πρέπει να είναι αμοιβαία».  Υπονοώντας ότι και τα ελληνικά μαχητικά πραγματοποιούν παραβιάσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο κάτι που αρνείται η Ελληνική πλευρά. (Ακολουθεί βίντεο)

 

Επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Κυπριακό και στις συζητήσεις που θα γίνουν στην Ελβετία έκανε λόγο για ζητήματα που μπορούν να λυθούν μέσω της αρχής της κοινής ωφέλειας (win-win), μιλώντας ουσιαστικά για συνεκμετάλλευση στο χώρο του Αιγαίου και της Κύπρου, λίγο πριν αρχίσουν οι εξορύξεις στο θαλάσσιο χώρο της μεγαλονήσου.

 

Αναφορικά με τους «οκτώ πραξικοπηματίες» ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, έκανε λόγο για αρωγή της Ελλάδας στο θέμα του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για διάκριση των δύο εξουσιών ανάμεσα σε δικαστική και εκτελεστική εξουσία.

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε ότι κατανοεί την διάκριση μεταξύ των δύο εξουσιών, αλλά οι 8 στρατιωτικοί πρέπει να επιστραφεί και έγινε ακόμα πιο επιθετικός λέγοντας: «Ελπίζουμε οι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων»!».

Αργότερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον Προκόπη Παυλόπουλο, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να εκφράζει την επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας μέσα στο έτος.

 

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην Θράκη (χωρίς την παρουσία Ελλήνων αξιωματούχων) κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο για την Ελληνική πλευρά, αφού είναι πολύ πιθανό ο Γιλντιρίμ να προσπαθήσει να προκαλέσει και μέσω της μουσουλμανικής μειονότητας.

 

Πολυμέσα

Σχετικά Άρθρα